Bij het afsluiten van je hypotheek kies je uit verschillende hypotheekvormen. Welke hypotheekvorm het beste voor jou is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.  

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van je rentevaste periode altijd hetzelfde bruto maandbedrag. In dit maandbedrag is een bedrag voor de aflossing van je hypotheek en een rentebedrag opgenomen. In het begin van de looptijd betaal je meer rente en een laag aflossingsbedrag. Gedurende de looptijd van je hypotheek veranderen deze verhoudingen. Je betaalt aan het eind van de looptijd een groter aflossingsbedrag en minder rente. Hierdoor blijft het bruto maandbedrag gedurende de looptijd altijd hetzelfde en weet je altijd welk maandbedrag wordt afgeschreven. 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin van de looptijd een hoger maandbedrag, die vervolgens afneemt. Iedere maand betaal je hetzelfde aflossingsbedrag. De rente die je betaalt is gebaseerd op de openstaande lening. Deze openstaande lening wordt iedere maand lager, waardoor je minder rente betaalt. Aan het eind van de looptijd heb je lagere lasten dan aan het begin. 

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over het hypotheekbedrag, maar geen aflossing. Je lost niks af van het hypotheekbedrag. Tot 50% van de waarde van de woning mag je aflossingsvrij afsluiten. Over het aflossingsvrije gedeelte betaal je alleen rente. Dit betekent wel dat de hypotheekschuld gedeeltelijk blijft staan. Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kan niet in combinatie met NHG worden afgesloten en de rente die je betaalt is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kan geen aflossingsvrije hypotheek afsluiten via Gewoon ZEKUR. Wil je een aflossingsvrije hypotheek, kies dan voor Extra ZEKUR met advies.  

Overige hypotheekvormen

Er zijn ook nog hypotheekvormen die nu niet meer kunnen worden afgesloten, maar die nog wel bestaan. Voorbeelden hiervan zijn een spaar- en beleggingshypotheek. Bij een spaarhypotheek los je niet maandelijks af, maar betaal je hypotheekrente en spaar je via een speciale spaarrekening. Bij een beleggingshypotheek wordt jouw maandelijkse inleg in een beleggingsfonds gestoken om je hypotheek af te betalen.  

Heb je een spaar- of beleggingshypotheek en wil je weten wat de mogelijkheden zijn om deze over te sluiten, neem dan contact op.