Persoonsgebonden budget en het coronavirus

PGB en de avondklok

‘Verklaring avondklok’ nodig

Het Kabinet en de Tweede kamer hebben besloten om een avondklok in te stellen. Dit is ingegaan op zaterdag 23 januari. Het is dan tussen 21:00u – 04:30u niet toegestaan om buiten te zijn. Er is een uitzondering gemaakt voor zorgverleners van budgethouders.  

Eigen verklaring avondklok en Werkgeversverklaring avondklok
Wanneer jouw zorgverlener ’s avonds bij jou zorg komt verlenen, heeft jouw zorgverlener een ‘Eigen verklaring avondklok’ én een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig. Hiermee toont de zorgverlener aan dat hij of zij met een geldige reden buiten is. De werkgeversverklaring moet jij als werkgever invullen. Je vult de verklaring in, ondertekent deze en geeft deze aan de zorgverlener. De eigen verklaring vult de zorgverlener zelf in. 

De Werkgeversverklaring en de Eigen verklaring vind je op de pagina van de Rijksoverheid. Je vindt hier een instructie voor het invullen van de werkgeversverklaring. 

Als je een OVO met een instelling hebt afgesloten, dan ontvangt de zorgverlener de werkgeversverklaring van de instelling. De zorgverlener kan hiervoor contact opnemen met de instelling.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid of bel 0800-1351.

PGB en de avondklok

 • Als budgethouder heb ik tijdens de avondklok zorg nodig van meerdere zorgverleners. Wat moet ik doen?

  Je moet elke zorgverlener een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ geven. 

 • Hoe regel ik toestemming voor mijn zorgverlener om buiten te zijn?

  Als jouw zorgverlener tijdens de avondklok voor het werk buiten moet zijn, dan heeft hij of zij het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers. Als budgethouder of (wettelijk) vertegenwoordiger vul jij deze verklaring voor de zorgverlener in. De verklaring maakt duidelijk dat de zorgverlener zich voor het werk moet kunnen verplaatsen en daarvoor tijdens de avondklok buiten moet zijn.

 • Ik heb hulp nodig bij het invullen van de werkgeversverklaring.

  Je vindt hier een invulinstructie voor de werkgeversverklaring voor jou als budgethouder of (wettelijk) vertegenwoordiger.

 • Mag mijn zorgverlener tijdens de avondklok naar buiten om zorg bij mij te verlenen?

  Het advies van het ministerie is: probeer de zorg voor 21.00 uur te plannen. Dus buiten de buiten de avondkloktijden om. Kan dit niet? Dan is er een uitzondering gemaakt voor zorgverleners van budgethouders. In dat geval mag jouw zorgverlener dus tijdens de avondklokuren naar buiten om zorg te komen verlenen.

 • Mijn zorgverlener werkt via een instelling. Wat moet ik dan doen?

  Wanneer jouw zorgverlener voor een instelling werkt, is de instelling de werkgever en moet de instelling de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ invullen. Adviseer de zorgverlener contact op te nemen met de instelling. Een ouder- of wooninitiatief is ook een instelling.

 • Waar vind ik de ‘Werkgeversverklaring avondklok’?

  Je vindt de verklaring op Rijksoverheid.nl.

 • Waar vind ik meer informatie over PGB en de avondklok?

  Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl. Hier vind je een invulinstructie voor de verklaring.

 • Wat als mijn zorgverlener tijdens de avondklok naar buiten moet voor zorg aan meer budgethouders?

  De 'Eigen verklaring avondklok' is altijd nodig. Neem daarnaast als zorgverlener voor iedere budgethouder een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ mee.

 • Wat moet ik doen als ik niet kan ondertekenen?

  De handtekening is alleen nodig als je het formulier uitprint en tot ondertekenen in staat bent. Je kan de pdf ook digitaal invullen.

 • Wat moet ik doen als ik niet kan printen?.

  Je kan de pdf ook digitaal invullen. Je hoeft dan niet te printen.