De Nationale Hypotheek Garantie is er voor extra zekerheid bij het kopen van een woning. Je betaalt de laagste rente en hebt een vangnet als je de hypotheek even niet kan betalen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. 

Bij een hypotheek met NHG weet je zeker dat de hypotheek past bij jouw inkomen en je maandelijks genoeg over houdt voor andere vaste lasten. Nog belangrijker is dat NHG extra veiligheid biedt bij het kopen van een woning. 

Als je de hypotheek niet meer kunt betalen door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het overlijden van je partner of het verliezen van je baan, kan NHG helpen. Hierdoor is het verkopen van je woning niet altijd nodig. Mocht het toch noodzakelijk zijn, probeert NHG samen met de geldverstrekker en je hypotheekadviseur een verkoop met verlies te voorkomen. 

Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, betaal je in 2021 0,7% van het totale hypotheekbedrag. Hiervoor krijg je de laagste hypotheekrente terug. De kosten voor NHG verdien je daarom meestal binnen een paar jaar terug.

Voorwaarden NHG

De voorwaarden om een hypotheek met NHG af te sluiten kunnen per jaar veranderen. In 2021 mogen de woningwaarde en de hypotheek niet hoger dan € 325.000,- zijn om een hypotheek met NHG af te sluiten. Als je energiebesparende voorzieningen wilt toepassen op je woning, mag je tot 106% lenen. Wel moet het volledige bedrag besteed worden aan het duurzamer maken van je woning. 

Op de website van NHG staat meer informatie over wat NHG voor je kan betekenen.