Van sommige medicijnen bestaan veel verschillende merken en varianten. Deze medicijnen werken allemaal hetzelfde, maar verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan de goedkoopste variant. Zo proberen we de zorgkosten en jouw premie zo laag mogelijk te houden. Dit noemen we ‘voorkeursbeleid’ of ‘preferentiebeleid’. Het voordeel is dat je voor voorkeursmedicijnen geen eigen risico betaalt.

Je betaalt geen eigen risico

Je betaalt voor voorkeursmedicijnen geen eigen risico. Zo ben je een stuk goedkoper uit. Wel betaal je soms eigen risico voor de kosten van de dienstverlening van de apotheek.

Je krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Jouw arts schrijft op het recept de werkzame stof op van het medicijn dat je nodig hebt. Jouw apotheek zorgt er voor dat je altijd een medicijn krijgt dat goed werkt. Als er een voorkeursmedicijn is, dan krijg je dat automatisch mee van jouw apotheek. 

Voorkeursmedicijnen zijn altijd veilig

Je hoeft niet bang te zijn dat voorkeursmedicijnen niet goed zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen test alle medicijnen op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Alle voorkeursmedicijnen zijn goedgekeurd.

Dit zijn de voorkeursmedicijnen

Je vindt de voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg. Deze lijst verandert soms. Jouw apotheek weet altijd welk voorkeursmedicijn er is. 

Alleen bij uitzondering ander medicijn vergoed

Het kan gebeuren dat je niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt gelukkig bijna nooit voor, ook niet bij voorkeursmedicijnen. Gebeurt het toch een keer, dan krijg je een ander medicijn vergoed. Jouw arts schrijft dan op het recept ‘medische noodzaak’. Jouw apotheek controleert dit en bespreekt dit met jouw arts, als dat nodig is. Voor dit medicijn betaal je wel het eigen risico.