Medicijnen worden voorgeschreven door een arts of medisch specialist bij een ziekte of klacht. De medicijnen koop je met het recept bij de (internet)apotheek. De basisverzekering vergoedt alle medicijnen die voorkomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van het ministerie van Volksgezondheid.

Voor de meeste medicijnen op recept krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Dan geldt het eigen risico. Behalve als je voorkeursmedicijnen gebruikt. Daarnaast betaal je kosten voor de dienstverlening van de apotheek.

Voor sommige geneesmiddelen geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage blijft € 250,- per kalenderjaar. Op medicijnkosten.nl zie je of er een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze is.

Je kan je geneesmiddelen snel en gemakkelijk online bestellen. Ze worden dan gratis bij jou thuis bezorgd. Lees meer over de online apotheek

In 2024 is Gewoon ZEKUR Zorg geen budgetpolis meer. Vanaf 2024 heet deze basisverzekering daarom Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Als je voor 2023 een vergoeding bekijkt, staat er de naam Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Dit moet natuurlijk Gewoon ZEKUR Zorg zijn. We kunnen dit helaas niet veranderen. De informatie die je dan bekijkt, gaat dus over Gewoon ZEKUR Zorg.