Jouw arts schrijft een medicijn voor dat de apotheek speciaal voor jou maakt of laat maken. Bijvoorbeeld omdat fabrikanten dit niet leveren. Of omdat de sterkte of vorm van een bestaand medicijn niet voor jou geschikt is. 

Soorten op maat gemaakte medicijnen

Er zijn 2 soorten op maat gemaakte medicijnen:

  • Een doorgeleverde bereiding: dit is een op maat gemaakt medicijn dat is bereid door een grootbereider (een bereidingsapotheek). Een apotheek kan zo'n bereiding daar bestellen en aan je ‘doorleveren’. Daarom noemen we dit een ‘doorgeleverde apotheekbereiding’.
  • Een magistrale bereiding: dit is een op maat gemaakt medicijn dat speciaal voor jou is bereid door je eigen apotheek

Deze medicijnen krijg je vergoed

Zorgverzekeraars bepalen samen welke apotheekbereidingen vergoed worden. En onder welke voorwaarden. Er is 1 landelijke vergoedingenlijst die alle zorgverzekeraars gebruiken. Ieder jaar wordt naast de vergoedingenlijst een lijst gepubliceerd met de wijzigingen in de vergoeding ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor apotheekbereidingen betaal je het eigen risico en soms een eigen bijdrage.

Je hebt vooraf toestemming (een machtiging) nodig

Voor apotheekbereidingen heb je vooraf een machtiging nodig. Zonder machtiging krijg je geen vergoeding voor deze medicijnen. Het is belangrijk om deze machtiging op tijd aan te vragen.

Zo vraag je een machtiging aan

Controleer eerst of jouw apotheek een contract met ons heeft. Dit vind je in onze Zorgvinder.

 

Bij een apotheek met contract

Je hoeft zelf niets te doen. Je kunt gewoon naar de apotheek. De apotheek beoordeelt ter plekke of je een machtiging nodig hebt en of je een vergoeding krijgt. Neem wel het recept van de arts en een artsenverklaring mee.

 

Bij een apotheek zonder contract

Vul samen met jouw arts of de apotheek dit formulier in. Stuur het formulier in een envelop met postzegel naar:

ZEKUR
T.a.v. Machtigingen
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven