Beroeps- of bedrijfs­aansprakelijkheid: welke verzekering heb jij nodig?

Zzp
27 oktober 2020

Zakelijke aansprakelijkheid in een notendop

Als zzp’er heb je veel vrijheid in je werk. Maar als er iets misgaat, kan het je veel geld kosten. Bijvoorbeeld als je tijdens het verplaatsen van meubels de tegelvloer beschadigt of als je een dure lamp omstoot tijdens een fotoshoot. Of als je een andere fout maakt die je klant veel geld kost. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering verzekert dit niet. Het is daarom verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo kun jij lekker blijven ondernemen.

Als je gaat zoeken op zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kom je zowel een bedrijfs- als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen. Welke is geschikt voor jouw beroep?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je met andere mensen werkt, of dat nou klanten, andere zzp’ers of leveranciers zijn, is het handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee namelijk de schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een glas water over de laptop van een klant stoot. Of als je als kapper per ongeluk in de kleren van je klant knipt. Maar ook als je naar een opdracht fietst en onderweg iemand aanrijdt die hierdoor gewond raakt.

Als je aansprakelijk gesteld wordt voor de schade dan kunnen de kosten snel oplopen. Zeker als het gaat om letselschade. Dit zijn kosten die je als zzp’er vaak niet uit eigen zak kunt betalen. In dat geval biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst.

Het is niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar soms verlangen opdrachtgevers of brancheorganisaties wel dat je er een hebt voordat je als zzp’er aan de slag gaat. En een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Lees meer over de ZEKUR ZZP Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet de kosten als je je werk opnieuw moet doen na een fout.

 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je als zzp’er in de advies- en bemiddelingsbranche werkt, kan het zijn dat je van je brancheorganisatie of opdrachtgever een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Hiermee verzeker je financiële schade bij je klant waar geen materiële schade aan vooraf is gegaan. In gewone mensentaal betekent dit dat je niets fysiek kapot hebt gemaakt, maar bijvoorbeeld een contract bent vergeten stop te zetten of een verkeerd advies hebt gegeven. Hierdoor moet je klant nog een jaar langer betalen of is hij veel meer geld kwijt. Ook dan kun je aansprakelijk gesteld worden. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je vaak verzekerd voor deze schades.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor sommige beroepen, bijvoorbeeld als je financieel advies geeft. Ook voor belastingadviseurs, boekhouders en interimmanagers is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Lees meer over de ZEKUR ZZP Beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet de kosten die je maakt om je eigen werk te herstellen.

 

Goed verzekerd met ZEKUR ZZP

Bij ZEKUR hebben we onze verzekeringen gebundeld. Zo krijg je bij Gewoon ZEKUR ZZP een Bedrijfsaansprakelijkheids- en Inventaris- en Goederenverzekering. Door de bundeling heb je ook meteen je zakelijke spullen, zoals je laptop, telefoon en bijvoorbeeld gereedschap, goed verzekerd. Bij Extra ZEKUR ZZP krijg je hier nog een Rechtsbijstand-, Ongevallen- en Buitenshuisverzekering bij. Een Beroepsaansprakelijkheids­verzekering voeg je als extra toe aan je bundel. 

Onze bundels zijn afgestemd op jouw bedrijfstak. De bedrijfstakken waarvoor we verzekeringsbundels aanbieden zijn: Advies & Bemiddeling, Uiterlijke verzorging, Zorg & Welzijn, Bouw & Groen, Verkoop en Ambacht & Maakindustrie.

Bereken eenvoudig de premie voor jouw beroep.  

Gerelateerd

Zzp
9 april 2025
Schijnzelfstandigheid als zzp’er: hoe zit dat?

Het is de laatste tijd veel het nieuws: schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Sinds dit jaar controleert de Belastingdienst hier veel strenger op. Maar wat houdt schijnzelfstandigheid precies in? En hoe weet je of je een opdracht als zzp’er kunt uitvoeren of dat je eigenlijk in loondienst zou moeten? We zochten het voor je uit.

Zzp
5 maart 2025
Productaansprakelijk­heid: hoe zit dat?

Het maken van producten brengt risico’s met zich mee. Je kunt aansprakelijk gesteld worden als een klant schade oploopt door het gebruik van jouw product. Die aansprakelijkheid geldt soms ook als je producten importeert en doorverkoopt. Eind 2024 zijn de regels rondom de veiligheid van producten strenger geworden. Hoe zit het nou met productaansprakelijkheid?

Zzp
22 oktober 2024
Tips voor een goed netwerkgesprek

De ene ondernemer knoopt met iedereen een praatje aan, terwijl de ander het gesprek liever uit de weg gaat. Leuk of niet, een sterk netwerk kan je onderneming een flinke duw in de rug geven. Maar wat komt er allemaal kijken bij een netwerkgesprek? We hebben enkele tips op een rijtje gezet.

Zzp
8 oktober 2024
Alleen werken: hoe houd je het leuk?

Voor veel zzp’ers biedt freelancen veel vrijheid. Zo bepaal je zelf wanneer je werkt en welke opdrachten je aanneemt. Maar alleen werken heeft ook mindere kanten. Eenzaamheid ligt op de loer en het is soms lastig om grenzen aan te geven. In deze blog geven we tips om het freelancen leuk en gezond te houden.

Zzp
31 augustus 2023
Help, mijn klant betaalt niet!

De meeste facturen worden door klanten gewoon netjes betaald. Maar wat doe je als een klant maar niet wil betalen? Je loopt inkomsten mis en je bent waarschijnlijk veel tijd kwijt aan het sturen van betalingsherinneringen en andere procedures om jouw geld te krijgen. Om je te helpen, geven we je een aantal tips om te voorkomen dat je klant wanbetaler wordt en wat je kunt doen als het toch zover komt.