Auto11 november 2020

Je auto tijdelijk niet verzekeren

Je gebruikt je auto voor een langere tijd niet en je wilt je autoverzekering stopzetten. Dat mag niet zomaar. In Nederland ben je namelijk verplicht je auto in ieder geval te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid, tenzij je deze schorst. Aan het schorsen van je auto zijn een aantal voorwaarden verbonden.

Zolang je auto op de openbare weg staat of rijdt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Ook als je er langere tijd niet in rijdt. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht. Hiermee verzeker je je voor aansprakelijkheid voor schade die je veroorzaakt aan een ander. Sluit een casco-autoverzekering af als je schade aan je eigen auto ook wilt verzekeren. Als je geen autoverzekering hebt en je auto staat wel op de openbare weg en er is geen schorsing, dan krijg je een boete. In 2018 is die boete vastgesteld op 600 euro!

Je auto schorsen

Rij je niet in je auto én staat deze niet op de openbare weg, dan kun je je auto laten schorsen. Let dan wel op waar je je auto neerzet, want onder de openbare weg vallen ook paden, bermen, zijkanten van wegen en openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages. Tijdens de schorsing hoef je geen autoverzekering af te sluiten, geen wegenbelasting te betalen en je hoeft je auto niet APK te laten keuren.

Je auto schorsen en je autoverzekering stopzetten moet je zelf regelen. Het schorsen regel je bij het RDW. Pas nadat je auto is geschorst, vervalt de verzekeringsplicht en kan je ook je autoverzekering schorsen of beëindigen.

De schorsing opheffen

Het schorsen van een auto kan voor maximaal 1 jaar. Na dat jaar loopt de schorsing automatisch af en moet je je autoverzekering weer activeren als je de verzekering hebt geschorst. Of een nieuwe verzekering afsluiten als je de verzekering hebt beëindigd. Let er ook op dat een APK keuring dan weer verplicht is vóórdat de schorsing afloopt. Ga je eerder weer met je auto rijden, dan moet je zelf de schorsing bij het RDW opheffen. Je kunt de schorsing ook verlengen met een jaar.


Meer informatie vind je op de website van het RDW en de Belastingdienst.