Auto20 juni 2023

8 tips voor een zorgeloze autovakantie

Op vakantie met je eigen auto heeft veel voordelen. Je kan veel meenemen, hebt altijd eigen vervoer en je bent niet afhankelijk van anderen. Ga je met je auto naar het buitenland, dan zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast wat tips voor een goede voorbereiding. Zo kan jij lekker vakantie vieren!

1.       Milieuzones

In sommige landen zijn er milieuzones. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit in het gebied te verbeteren. De meeste van deze zones bevinden zich in en rondom grote steden. Je mag hier alleen rijden als jouw auto of camper aan bepaalde eisen voldoet. Om te laten zien dat dit voor jouw voertuig geldt, vraag je een milieusticker aan. Op de website van Green-Zones staan alle milieuzones in Europa, staat waar je auto aan moet voldoen en kan je de sticker of registratie regelen. Voldoet jouw auto of camper niet aan de voorwaarden of wil je liever geen milieusticker aanschaffen, dan zijn er vaak mogelijkheden om te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

2.       Dit moet je bij je hebben

In een aantal landen is het verplicht om bepaalde dingen in je auto bij je te hebben. Bijvoorbeeld een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. In Duitsland en Oostenrijk moet je daarnaast ook een verbanddoos in de auto hebben. En in Spanje weer een reservewiel. Bekijk vooraf wat je bij je moet hebben en voorkom een boete. Ook als je alleen door een land heen rijdt.

Bij je ZEKUR Autoverzekering ontvang je jouw Groene Kaart per mail. In Nederland is dit of een zelf geprinte versie voldoende. Maar in sommige landen is het verplicht om je originele Groene Kaart bij je te hebben. Bekijk onderaan deze pagina voor welke landen dit nodig is en hoe je deze aanvraagt.

3.       Pech onderweg

Een klapband, een oververhitte motor of een kapotte accu. Pech onderweg is altijd vervelend en helemaal als je op vakantie bent. Zorg dat je het telefoonnummer van de alarmcentrale hebt opgeslagen. Als je een ZEKUR Volledig Casco Autoverzekering hebt, worden kosten voor pechhulp in het buitenland vergoed. Heb je een ZEKUR WA-Autoverzekering of Beperkt Cascoverzekering, dan kan je deze uitbreiden met Pechhulp Nederland of Europa. Hiermee worden de kosten voor bijvoorbeeld noodreparaties, slepen en vervangend vervoer vergoed. Bekijk je polis om te controleren welke autoverzekering jij hebt.

4.       Controleer je airco

Ga je op vakantie naar een warm land, dan wil je graag dat je airco goed werkt. Natuurlijk zodat het lekker koel blijft in de auto, maar ook om brandstof te besparen. Want een airco die niet goed werkt, kost extra brandstof. En is je airco niet goed schoon, dan kunnen er schimmels en bacteriën in ontstaan. Dit heeft weer invloed op de kwaliteit van de lucht in je auto. Vooral als je lange tijd in de auto zit, is het prettig dat de lucht schoon en fris is. Je kunt je dan beter concentreren en je reactievermogen is sneller. De meeste autogarages bieden een aircoservice aan. Je airco wordt dan schoongemaakt en werkt weer zo goed mogelijk.

5.       Inpakken van je auto

Het goed inpakken van je auto en zorgen dat alles weer past, is altijd weer een uitdaging. Er zijn een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen. Zo is het reservewiel de perfecte plek om dat extra paar schoenen of de boodschappentassen te stoppen. Veel auto’s hebben extra vakken in de armsteunen of onder de voorstoelen. Dit zijn ideale plekken om bijvoorbeeld telefoonladers en andere snoertjes in op te bergen. Zorg er altijd voor dat je de zwaarste spullen onderop hebt staan of liggen. Gebruik klapkratten voor losse spullen en stapel ze op. De lege plekken vul je op met handdoeken, theedoeken of kussens. Zo gaat het ook niet rammelen onderweg. Voorkom ook dat spullen naar voren kunnen schuiven bij een noodstop door deze vast te binden of een net te spannen. Door je auto slim in te pakken, ben je sneller klaar en kan je meer meenemen.

6.       Meer gewicht, meer lucht

Als je met je auto op vakantie gaat, heb je meer gewicht mee in je auto dan normaal. Door je bandenspanning hier op aan te passen, bespaar je brandstof en heb je een betere wegligging. De juiste bandenspanning voor jouw auto vind je in het klepje van je brandstoftank of in de gebruiksaanwijzing. Verschillen in temperatuur, veel kilometers rijden en slechte wegen zijn ook van invloed op de bandenspanning. Een extra controle onderweg is dan een goed idee om een te lage spanning te voorkomen.

7.       Verkeersregels onderweg

In elk land kunnen andere verkeersregels gelden. Zo is het in Frankrijk bijvoorbeeld verplicht dat iedereen die in de auto zit en in bezit is van een rijbewijs een alcoholtest bij zich heeft. Dat betekent dat als er 4 volwassenen met een rijbewijs in de auto zitten, er 4 alcoholtests in de auto moeten liggen. En in Spanje is het verboden om met slippers te rijden. Voorkom hoge boetes en informeer van te voren naar de verkeersregels in de landen waar je (door)heen rijdt.

8.       Verzekeringen 

Je auto is met je ZEKUR Autoverzekering in de meeste Europese landen verzekerd. Op je groene kaart staat precies in welke landen jouw verzekering geldig is. Deze krijg je bij ZEKUR digitaal per mail. Houd er wel rekening mee dat je auto niet langer dan 3 maanden aaneengesloten buiten Nederland mag zijn. Is dit wel het geval, dan ben je niet altijd verzekerd bij schade.

Je gaat zonder zorgen op vakantie als je weet dat je goed verzekerd bent. Met een doorlopende reisverzekering ben je onder andere verzekerd voor diefstal of beschadiging van je bagage of hulp die je nodig hebt nadat je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad. Je hebt een doorlopende reisverzekering bij ZEKUR Zorg Buitenland, Extra ZEKUR Zorg of bij Extra en Super ZEKUR Wonen