Zo kies je de juiste autoverzekering

11 november 2020

Het is soms lastig om te kiezen hoe je je auto het beste kunt verzekeren. Je premie moet zo laag mogelijk zijn én je wilt een goede verzekering. Welke autoverzekering het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. We hebben daarom een aantal punten voor je op een rijtje gezet. Zo maak je de juiste keuze voor jouw auto.

Bij het afsluiten van je ZEKUR Autoverzekering kun je kiezen uit Gewoon ZEKUR met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en de Beperkt Casco- of Volledig Casco-verzekering van Extra ZEKUR.

 

Gewoon ZEKUR: Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Je bent in Nederland wettelijk verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor je auto af te sluiten. Dan ben je verzekerd voor schade die jij met je auto veroorzaakt aan een ander. Bijvoorbeeld als je botst met een andere auto of een lantaarnpaal. Bij ZEKUR heet de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering de Gewoon ZEKUR Autoverzekering.

 

Extra ZEKUR: kies uit Beperkt Casco en Volledig Casco

Met de Extra ZEKUR Autoverzekering verzeker je de schade aan je eigen auto. Dit heet ook wel een cascoverzekering. Je hebt de keuze uit Beperkt Casco en Volledig Casco. Met een Beperkt Casco Autoverzekering ben je verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal, ruitbreuk, stormschade en botsing met loslopende dieren. Een Volledig Casco Autoverzekering verzekert naast de schades van de Beperkt Casco Autoverzekering de schade ontstaan door je eigen schuld, vandalisme en van de weg raken. Dit heet ook wel een allriskverzekering.

 

Beloning bij geen schade

Als je geen schade meldt, krijg je korting op je premie. Zo bouw je schadevrije jaren op. Deze korting heet ook wel no-claimkorting of bonus-maluskorting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger deze korting wordt. Als je schade meldt op een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering of Volledig Casco Autoverzekering, wordt je korting lager. Meld je een schade die door de Beperkt Casco Autoverzekering wordt vergoed, dan heeft dit geen gevolgen voor je korting.

 

Je autoverzekering kiezen

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je te helpen bij het kiezen van een autoverzekering. Zo ontdek je welke verzekering voor jou de beste is.

 1. Hoe oud is je auto?
  Bij een auto ouder dan 10 jaar wordt vaak alleen een WA-verzekering gekozen. Toch zegt leeftijd niet alles. Een auto van tien jaar oud kan immers vaak nog prima een paar jaar mee! Bij een nieuwe auto of een auto die nog maar een paar jaar oud is, wordt vaak een cascoverzekering gesloten. De keuze van je autoverzekering hangt uiteindelijk niet alleen af van de leeftijd en waarde van je auto, maar ook van waarvoor je je auto gebruikt en je financiële situatie. Daarom is het altijd handig om een premieberekening uit te voeren om de premies voor de verschillende verzekeringen te vergelijken. Zo zie je welke premie bij jou en de waarde van je auto past.
 1. Waarvoor gebruik je je auto?
  Doe je alleen af en toe boodschappen met je auto, dan is de kans op schade een stuk kleiner dan wanneer je je auto elke dag voor woon-werkverkeer gebruikt. Overweeg dan om alleen een WA-verzekering af te sluiten en eventuele schade die je zelf aan je auto veroorzaakt, zelf te betalen of niet te laten repareren. Gebruik je je auto juist meer en kun je niet zonder, dan is het afsluiten van een Beperkt Casco Autoverzekering of Volledig Casco Autoverzekering een optie. De premie en je financiële situatie kunnen de doorslag geven bij de keuze tussen Beperkt Casco en Volledig Casco.

 2. Welk financieel risico wil je lopen?
  Als je het geld hebt om een nieuwe of andere auto te kopen of om het herstellen van schade zelf te betalen, dan is een WA-verzekering een optie voor jou. Wil je minder risico lopen en zeker weten dat bijvoorbeeld diefstal- of stormschade aan je auto hersteld wordt, dan is een Beperkt Casco Autoverzekering een goede keuze. Wil je nog minder risico lopen, kies dan voor een Volledig Casco Autoverzekering.

 3. Heb je een auto op afbetaling?
  Als je een lening voor je auto hebt afgesloten, denk er dan over na om voor een Volledig Casco Autoverzekering te kiezen. Stel dat je auto na een ongeluk total loss wordt verklaard of wordt gestolen, dan wil je natuurlijk niet een lening aflossen voor een auto die je niet meer hebt.

Genoeg om over na te denken. Zoals je ziet hangt de keuze altijd af van je persoonlijke situatie. Natuurlijk kun je je verzekering aanpassen als bijvoorbeeld de waarde van je auto daalt of als je schadevrije jaren toenemen waardoor je een lagere premie betaalt.

Je kunt je autoverzekering bovendien uitbreiden met de aanvullende verzekeringen pechhulp in Nederland of Europa, een schadeverzekering voor inzittenden of een rechtsbijstandverzekering.

Ben je eruit welke autoverzekering voor jou geschikt is? Bekijk dan de ZEKUR Autoverzekeringen. Je hebt al een WA-verzekering vanaf € 16,39 per maand. Bereken direct je premie