Zzp, MKB18 oktober 2022

Van zzp’er naar mkb’er: dit verandert er

Je bent hard aan het werk en je onderneming is aan het groeien. De omzet gaat omhoog, de opdrachten worden meer en groter. Je hebt meer werk dan je zelf kan uitvoeren. Misschien denk je er wel over om personeel aan te nemen. Dit betekent ook dat je van zzp’er in mkb’er verandert. Dit heeft gevolgen voor je bedrijf en jou. Je loopt andere risico’s en door de groei zijn deze ook groter.

Aansprakelijkheid

Wanneer er per ongeluk iets misgaat tijdens het werk ben jij aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je iets beschadigt of iemand struikelt in jouw praktijk. Een groot verschil is dat je als mkb’er ook aansprakelijk bent voor je personeel. Als zij een fout maken, draai jij hiervoor op. En hoe meer personeel je hebt, hoe groter de verantwoordelijkheid.

Zakelijke spullen

Om je werk te doen, heb je materialen nodig. Een laptop en telefoon, maar ook gereedschap of voorraad in je magazijn. Hoe meer personeel je hebt, hoe meer spullen je nodig hebt. De waarde van je inboedel en goederen stijgt. Bij een brand of inbraak is de schade daardoor groter. 

Goed zorgen voor je personeel

Als ondernemer wordt er van jou verwacht dat je op de hoogte bent. Bijvoorbeeld over wetten en regels en wat je moet regelen voor je personeel. Zo stijgt het minimumloon en zijn er regels voor tijdelijke contracten. Veel informatie hierover vind je bij de Kamer van Koophandel. 
Ook ben je verplicht om een verantwoorde werkplek te bieden. Zoals een bureau op de juiste hoogte en een goede bureaustoel. Dit kan op kantoor of in het magazijn zijn, maar ook op de thuiswerkplek. Als iemand klachten krijgt of gewond raakt door een bedrijfsongeval is het goed om te weten wat jouw verantwoordelijkheid is. Op het Arboportaal van de Rijksoverheid vind je alle informatie.

Goed verzekerd met ZEKUR

Bij ZEKUR hebben we verzekeringsbundels voor zzp en mkb. Groeit jouw onderneming en daarmee de risico’s? Verander dan  jouw ZEKUR ZZP-verzekeringsbundel in een ZEKUR MKB-verzekeringsbundel. ZEKUR MKB is geschikt voor bedrijven tot 15 medewerkers. Ook wanneer je als zzp’er een hogere omzet draait dan € 250.000,- per jaar kan je terecht bij ZEKUR MKB. Dit regel je helemaal zelf online, zonder tussenpersoon.   
Bereken hier de premie voor jouw onderneming.

Bronnen: Rijksoverheid en Kamer van Koophandel