Van zzp’er naar mkb’er: dit verandert er

18 oktober 2022

Grotere onderneming, meer verantwoordelijkheid

Je bent hard aan het werk en je onderneming is aan het groeien. De omzet gaat omhoog, de opdrachten worden meer en groter. Je hebt meer werk dan je zelf kunt uitvoeren. Misschien denk je er wel over om personeel aan te nemen. Dit betekent ook dat je van zzp’er in mkb’er verandert. Dit heeft gevolgen voor je bedrijf. Je loopt andere risico’s en door de groei zijn deze ook groter. Lees snel verder wat er verandert bij de overgang van zzp naar mkb.

Aansprakelijkheid

Wanneer er per ongeluk iets misgaat tijdens het werk ben jij aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je iets beschadigt of iemand struikelt in jouw praktijk. Een groot verschil is dat je als mkb’er ook aansprakelijk bent voor je personeel. Als zij een fout maken, draai jij hiervoor op. En hoe meer personeel je hebt, hoe groter de verantwoordelijkheid.

 

Zakelijke spullen

Om je werk te doen, heb je materialen nodig. Een laptop en telefoon, maar ook gereedschap of voorraad in je magazijn. Hoe meer personeel je hebt, hoe meer spullen je nodig hebt. De waarde van je inboedel en goederen stijgt. Bij een brand of inbraak is de schade daardoor groter.

 

Goed zorgen voor je personeel

Als ondernemer wordt er van jou verwacht dat je op de hoogte bent. Bijvoorbeeld over wetten en regels en wat je moet regelen voor je personeel. Zo stijgt het minimumloon en zijn er regels voor tijdelijke contracten. Veel informatie hierover vind je bij de Kamer van Koophandel.

Ook ben je verplicht om een verantwoorde werkplek te bieden. Zoals een bureau op de juiste hoogte en een goede bureaustoel. Dit kan op kantoor of in het magazijn zijn, maar ook op de thuiswerkplek. Als iemand klachten krijgt of gewond raakt door een bedrijfsongeval is het goed om te weten wat jouw verantwoordelijkheid is. Op het Arboportaal van de Rijksoverheid vind je alle informatie.

 

Goed verzekerd met ZEKUR

Bij ZEKUR hebben we verzekeringsbundels voor zzp en mkb. Groeit je onderneming en daarmee het risico? Zet je ZEKUR ZZP-verzekeringsbundel dan om in een ZEKUR MKB-verzekeringsbundel. ZEKUR MKB is geschikt voor bedrijven tot 15 medewerkers. Ook wanneer je als zzp’er een hogere omzet draait dan € 250.000,- per jaar kun je terecht bij ZEKUR MKB. Dit regel je helemaal zelf online, zonder tussenpersoon.  

Bereken hier de premie voor jouw onderneming.

Bronnen: Rijksoverheid en Kamer van Koophandel

Gerelateerd

9 april 2025
Schijnzelfstandigheid als zzp’er: hoe zit dat?

Het is de laatste tijd veel het nieuws: schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Sinds dit jaar controleert de Belastingdienst hier veel strenger op. Maar wat houdt schijnzelfstandigheid precies in? En hoe weet je of je een opdracht als zzp’er kunt uitvoeren of dat je eigenlijk in loondienst zou moeten? We zochten het voor je uit.

5 maart 2025
Productaansprakelijk­heid: hoe zit dat?

Het maken van producten brengt risico’s met zich mee. Je kunt aansprakelijk gesteld worden als een klant schade oploopt door het gebruik van jouw product. Die aansprakelijkheid geldt soms ook als je producten importeert en doorverkoopt. Eind 2024 zijn de regels rondom de veiligheid van producten strenger geworden. Hoe zit het nou met productaansprakelijkheid?

22 oktober 2024
Tips voor een goed netwerkgesprek

De ene ondernemer knoopt met iedereen een praatje aan, terwijl de ander het gesprek liever uit de weg gaat. Leuk of niet, een sterk netwerk kan je onderneming een flinke duw in de rug geven. Maar wat komt er allemaal kijken bij een netwerkgesprek? We hebben enkele tips op een rijtje gezet.

8 oktober 2024
Alleen werken: hoe houd je het leuk?

Voor veel zzp’ers biedt freelancen veel vrijheid. Zo bepaal je zelf wanneer je werkt en welke opdrachten je aanneemt. Maar alleen werken heeft ook mindere kanten. Eenzaamheid ligt op de loer en het is soms lastig om grenzen aan te geven. In deze blog geven we tips om het freelancen leuk en gezond te houden.

31 augustus 2023
Help, mijn klant betaalt niet!

De meeste facturen worden door klanten gewoon netjes betaald. Maar wat doe je als een klant maar niet wil betalen? Je loopt inkomsten mis en je bent waarschijnlijk veel tijd kwijt aan het sturen van betalingsherinneringen en andere procedures om jouw geld te krijgen. Om je te helpen, geven we je een aantal tips om te voorkomen dat je klant wanbetaler wordt en wat je kunt doen als het toch zover komt.