Vergoeding afbouwen antidepressiva

Er zijn 3 manieren om te stoppen met antidepressiva. Deze 3 manieren leggen we hieronder uit. Vanuit je basisverzekering worden manier 1 en 2 vergoed. Deze zijn het beste wetenschappelijk uitgelegd en onderzocht. Het afbouwen van je medicijnen met Taperingstrips™ wordt niet vergoed. Het is niet bewezen dat het afbouwen met Taperingstrips™ beter werkt dan het afbouwen volgens de andere manieren. Ook is deze manier duurder.

Stoppen met hulp van afbouwmedicatie
Als je wilt stoppen met antidepressiva is dat best spannend. Vraag altijd om hulp en begeleiding aan je arts en/of apotheker. 

Manieren van afbouwen

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met antidepressiva. Dit zijn:

1.       Geregistreerde doseringen. Dit zijn standaard sterktes die een apotheek in huis heeft.

2.       In 2 of 3 sterktes. Deze medicijnen worden op maat gemaakt.

3.       Met Taperingstrips™.

1. Geregistreerde doseringen

Afbouwen met standaard sterktes is een goede manier om te stoppen zonder last te krijgen van ernstige ontrekkingsverschijnselen. Duizeligheid, misselijkheid, onrust of slaapproblemen zijn voorbeelden van ontrekkingsverschijnselen. Dit is een lichamelijke reactie die kan ontstaan als je stopt met je medicijnen. 

2. In 2 of 3 sterktes op maat gemaakt

Als het niet lukt om af te bouwen met geregistreerde doseringen, dan zijn er op maat gemaakte medicijnen. Je bouwt dan in kleinere stappen per week af. Dit voorkomt ernstige ontrekkingsverschijnselen. 

Afbouwschema’s

Jouw arts schrijft de juiste hoeveelheden en sterktes voor. Deze worden geleverd door de apotheker. Samen begeleiden zij jou bij het afbouwen. Voor het afbouwen van medicijnen zijn er speciale schema’s. Deze zijn gemaakt door artsen en apothekers op basis van kennis, onderzoek en ervaringen. De schema’s zijn vastgelegd in het Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’.

3. Taperingstrips™

Taperingstrips™ zijn op maat gemaakte medicijnen. Je krijgt dan je medicijnen per dag in een zakje. Je bouwt hiermee af in stappen die korter zijn dan 1 week. Ook de sterktes en hoeveelheden zijn anders dan bij de manieren 1 en 2.

Hier haal je jouw afbouwmedicatie

De meeste soorten antidepressiva haal je bij jouw eigen apotheek. Zij bestellen de voorgeschreven sterktes voor jou. Slik je het medicijn Venlafaxine Retard, dan bestel je die bij de Transvaal Apotheek. Met deze apotheek hebben wij afspraken voor de vergoeding. 

Het afbouwen lukt niet

Als je problemen hebt met het afbouwen van je medicijnen, bespreek je dit met je arts of apotheker. Er zijn meer mogelijkheden. Je arts kan bijvoorbeeld een tussendosering voorschrijven of adviseren om een dosering langer te blijven slikken. Samen met je arts en apotheker zoek je de beste oplossing voor jou.