3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

4 juni 2024

Ga zelf aan de slag en voorkom schade

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.

Lekkages voorkomen

Lekkages aan het dak ontstaan vaak door een slechte afvoer van regenwater. Dit kan komen door verstopte regenpijpen, loodflappen die scheef liggen of doorgezakte dakgoten. Om dit te voorkomen, maak je de dakgoten schoon door alle bladeren en andere rommel eruit te halen. Als je regenpijpen verstopt zijn los je dit op door deze aan de onderkant open te maken en daar het vuil te verwijderen. Om te testen of het water goed doorloopt, laat je een emmer water in je dakgoot leeglopen. Let goed op of al het water naar de regenpijp toeloopt. Blijft het water ergens in de dakgoot staan, dan is deze daar verzakt. Door deze iets omhoog te duwen, zorg je dat het water weer goed doorloopt. Controleer ook gelijk of de loodflappen op het dak nog goed liggen. Deze kunnen door bijvoorbeeld vogels of harde wind wat verschuiven. Hetzelfde geldt ook voor je dakpannen of andere dakbedekking.

Moet je het dak op om dit onderhoud te doen, dan is veiligheid belangrijk. De ladder die je gebruikt moet lang genoeg zijn. Dit is het geval wanneer deze ongeveer een meter uitsteekt aan de bovenkant. Zet de ladder stevig neer op een vlakke ondergrond en in een hoek van 75 graden. Eventueel kan een ander persoon de ladder voor de zekerheid vasthouden.

 

Hout onderhouden

Houten kozijnen en deuren zijn geschilderd of gelakt. Het weer, vogelpoep en insecten kunnen de lak of verf beschadigen. Kaal hout is gevoelig voor rot en kan leiden tot schade. Met een borstel en wat water houd je kozijnen en deuren schoon. Is het schilder- of lakwerk beschadigd? Werk dit dan zo snel mogelijk bij om houtrot te voorkomen.

Als je toch bezig bent, kun je ook direct de scharnieren en ander hang- en sluitwerk schoonmaken en smeren. Hout werkt onder invloed van vocht en temperaturen. Hierdoor kunnen ramen en deuren gaan klemmen of juist te makkelijk openen. Dit kun je vaak aanpassen door de scharnieren wat strakker of losser te draaien. Zo gaat alles soepel en zonder te piepen en kraken weer open en dicht.

 

Ventilatieroosters en filters schoonmaken

Ventileren van je woning is belangrijk om voldoende frisse en schone lucht binnen te krijgen. Huizen hebben daarom vaak ventilatieroosters boven ramen en deuren of mechanische ventilatie. Deze laatste herken je aan de witte filters in het plafond of bovenaan in de muur. Door de roosters en filters regelmatig goed schoon te maken met bijvoorbeeld een stofzuiger, zorg je ervoor dat de luchtstroom goed blijft. Hiermee voorkom je ook schimmel in je woning.

 

Genieten

Natuurlijk zijn de warmere maanden ook ideaal om te genieten van het mooie weer. Dus ga naar buiten en leun achterover. Met een goed onderhouden huis zit je extra lekker.

Naast problemen door onderhoud kan er thuis altijd iets misgaan, bijvoorbeeld door brand, storm of een ongelukje. Met de ZEKUR Woonverzekeringsbundels ben je hiervoor verzekerd. 

 

Gerelateerd

1 juli 2025
Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

10 december 2024
Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

19 november 2024
Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

22 mei 2024
Zo maak je jouw tuin kindvriendelijk

Het tuinseizoen is weer begonnen! De tuin is voor kinderen een heerlijke plek om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen onbezorgd hun gang kunnen gaan? Van speeltoestellen tot giftige planten: in deze blog zetten we tips op een rijtje voor een kindvriendelijke tuin.