Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

19 november 2024

Zo laad je een accu veilig op

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

We gebruiken veel accu’s in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, telefoon, elektrische fiets/auto of bepaalde soorten speelgoed en gereedschap. Accu’s maken ons leven een stuk gemakkelijker, maar zijn ook gevaarlijk als je er niet goed mee omgaat.

Veel accu’s bevatten lithium-ion-batterijen, die soms uit zichzelf kunnen ontbranden of ontploffen. Een accubrand is vaak heftig en het vuur kan gemakkelijk om zich heen slaan. Daarnaast is zo’n brand niet makkelijk te doven en komen er giftige stoffen vrij. Het is dus belangrijk om te weten hoe je accu’s zo veilig mogelijk oplaadt om de kans op brand te verkleinen. En om te weten wat je moet doen als het toch fout gaat.

 

Accu’s veilig opladen

Door verstandig om te gaan met je elektronische apparaten en opladers maak je de kans op kortsluiting en brand kleiner. Hieronder vind je tips om accu’s veiliger op te laden:

  • Bescherm je apparaten en accu’s tegen volle zon, vorst of vocht. Laad op bij kamertemperatuur
  • Laad je apparaten op een stabiele en vrije plek op.  Zorg ervoor dat een apparaat warmte kwijt kan. Dus niet opladen onder je kussen of deken
  • Laad je accu’s overdag op als je thuis bent. Dan kun je snel in actie komen als het fout gaat
  • Trek de stekker uit het stopcontact als de accu helemaal is opgeladen. Dit is niet alleen veiliger, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Laat je oplader ook niet in het stopcontact zitten. Deze kan oververhit raken en gebruikt daarnaast onnodig stroom.
  • Gebruik alleen de originele oplader en volg de aanwijzingen in de handleiding
  • Laad je accu’s minstens 1 keer in de 3 maanden op, ook als je ze niet gebruikt. Zo is de kans kleiner dat je accu beschadigt.
  • Is je elektronische apparaat of accu beschadigd? Laat er dan een expert naar kijken.
  • Laad op in een ruimte met een rookmelder
  • Gebruik bij voorkeur een geaard stopcontact en een geaarde stekker. Zo voorkom je dat je bij kortsluiting zelf onder stroom komt te staan als je het apparaat of de stekker aanraakt.

 

Laadpaal

Heb je een elektrische auto? Onthoud dan de volgende tips:

  • Controleer je kabel regelmatig op beschadigingen en slijtage. Vervang de kabel als dit nodig is
  • Neem tijdens het laden soms een kijkje of alles goed gaat. Let onder andere op of de laadpaal, kabel en accu niet heel heet worden. Stop in dat geval meteen met opladen.
  • Ervaar je problemen tijdens het laden? Schakel je laadpaal dan uit. Bel bij rook of brand direct 112.

Heb je een eigen laadpaal? Maak deze dan om de paar maanden goed schoon. Dit doe je bijvoorbeeld met een zachte spons of doek met een mild afwasmiddel. Vergeet niet om de laadpaal eerst even uit te schakelen. Controleer de laadpaal daarnaast elk jaar volgens de aanwijzingen van de fabrikant. De levensduur van een laadpaal is ongeveer 8 tot 10 jaar.

Kijk voor meer tips en informatie over het veilig opladen van je accu’s op iklaadaccuraat.nl en brandweer.nl.

 

Accuproblemen herkennen en hoe te handelen

Denk je een probleem te hebben met je accu? Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:

  • lekkende vloeistof
  • sterke geur
  • de accu wordt heel heet
  • rook
  • vonken en vlammen

Merk je een van deze signalen op? Stop dan direct met het gebruiken of opladen van het apparaat. Trek de stekker uit het stopcontact. Doe dit alleen als het veilig kan. Bel 112 bij veel rookontwikkeling of brand.

Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid. Zeker bij lithium-ion-batterijen die in veel accu’s worden gebruikt, is er een groot risico. Bij deze batterijen is er namelijk kans op grote vlammen en ontploffingsgevaar. Daarnaast komen er giftige gassen vrij. Adem deze niet in en verlaat de ruimte zo snel mogelijk.

Probeer een accubrand niet zelf met water te blussen. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Laat het blussen over aan de brandweer.

 

Goed verzekerd

Als er door een kapotte accu brand uitbreekt, kan de schade groot zijn. Dan is het fijn als je goed verzekerd bent. Je spullen in je woning verzeker je met een inboedelverzekering. Deze verzekering zit standaard in al onze woonverzekeringsbundels.

Ben je woningeigenaar en wil je brandschade aan je woning meeverzekeren? Kies dan ook voor een opstalverzekering. Deze verzekering sluit je gemakkelijk af bij al onze woonverzekeringsbundels.

Heb je een elektrisch voertuig? Bekijk dan eens onze fiets-, auto-, bestelauto- of motorverzekering. Zo ga je met een veilig gevoel op pad.

Bronnen: NOS.nl; brandweer.nl; iklaadaccuraat.nl

Gerelateerd

1 juli 2025
Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

10 december 2024
Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

4 juni 2024
3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.

22 mei 2024
Zo maak je jouw tuin kindvriendelijk

Het tuinseizoen is weer begonnen! De tuin is voor kinderen een heerlijke plek om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen onbezorgd hun gang kunnen gaan? Van speeltoestellen tot giftige planten: in deze blog zetten we tips op een rijtje voor een kindvriendelijke tuin.