Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

10 december 2024

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

Het klinkt heel logisch: als je schade hebt, dan claim je dat op je verzekering. Daarvoor heb je immers een verzekering afgesloten. Toch is het altijd goed om even na te denken voordat je bij je verzekeraar aan de bel trekt. Bij kleine schadebedragen is het soms verstandiger om zelf te betalen. Zo voorkom je bijvoorbeeld bij een autoverzekering dat je schadevrije jaren verliest en meer premie gaat betalen. Of dat het in de toekomst lastiger wordt om een verzekering af te sluiten, doordat je veel schades hebt geclaimd.

 

Schadevrije jaren

Met een auto-, motor- of bestelautoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Meld je een jaar geen schade? Dan krijg je een extra schadevrij jaar. En daarmee extra korting op je verzekeringspremie. Dit wordt ook wel no-claimkorting genoemd.

Heb je met je motorvoertuig schade gereden en claim je dit op je verzekering? Dan verlies je schadevrije jaren. Hierdoor stijgt je premie voor de komende jaren. Hoeveel je premie omhooggaat, hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je al hebt opgebouwd en hoeveel schades je in 1 jaar hebt gereden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder hard je premie stijgt als je schadevrije jaren verliest.

Is het schadebedrag in verhouding laag? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Je verzekeraar kan voor je uitrekenen of het schadebedrag hoger of lager is dan de extra premie die je zou gaan betalen als je schadevrije jaren verliest.

 

Veel schadeclaims maken verzekeren lastiger

Alle schades die je claimt op je schadeverzekeringen worden door verzekeraars bijgehouden in het CIS, het Centraal Informatie Systeem. Dus niet alleen claims op je autoverzekering, maar onder andere ook ingediende schades op je inboedel-, aansprakelijkheids- of reisverzekering. Verzekeraars gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld als je een nieuwe verzekering aanvraagt. Heb je in het verleden veel schades ingediend? Dan kan dit voor een verzekeraar een reden zijn om je verzekeringsaanvraag te weigeren. Of om je aanvraag te accepteren onder bepaalde voorwaarden, zoals een hoog eigen risico.

Ook je huidige verzekeraar kan bij veel schadeclaims maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het uitsluiten van bepaalde dekkingen, het verhogen van het eigen risico of zelfs het beëindigen van je verzekering.

Hoe meer schadeclaims je in korte tijd indient, hoe lastiger het is om je te verzekeren. Of je claim nou groot of klein is, ingediend op je autoverzekering of inboedelverzekering: elke schadeclaim telt mee. Voor alle duidelijkheid: declaraties voor je zorgverzekering tellen niet mee.

 

Zelf betalen of claimen?

Twijfel je of je een gemaakte schade beter zelf kunt betalen of claimen? Neem dan eens de volgende punten mee in je afweging:

  • Kan ik het schadebedrag (binnenkort) zelf betalen? Bij veel verzekeraars kun je het geclaimde bedrag binnen een 1 jaar nog terugbetalen. Je voorkomt bij een auto-, motor- of bestelautoverzekering een terugval in schadevrije jaren. Je korting wordt dan hersteld.
  • Hoe hoog is het eigen risico van mijn verzekering? Als het schadebedrag lager is dan het eigen risico heeft claimen geen zin. Ook bij een schadebedrag dat net boven het eigen risico uitkomt kun je je afvragen of je het niet beter zelf kunt betalen.
  • Bij een auto-, motor-, of bestelautoverzekering: het aantal schadevrije jaren. Met elke geclaimde schade verlies je schadevrije jaren. Vraag bij je verzekeraar of het schadebedrag hoger of lager is dan de extra premie die je de komende jaren zou gaan betalen.
  • Meld je regelmatig schade? Dan kan je verzekeraar maatregelen nemen of je verzekering(en) beëindigen. Ook wordt het lastiger om ergens anders een verzekering af te sluiten.


Verzekeringen zijn bedoeld om je te beschermen tegen onbetaalbare risico’s. Natuurlijk betalen we ook de kleinere schades gewoon uit als de schadeclaim terecht is. Of het verstandig is om een schade wel of niet te claimen, hangt van de situatie af. Als ZEKUR-klant kun je altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee.

Gerelateerd

1 juli 2025
Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

19 november 2024
Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

4 juni 2024
3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.

22 mei 2024
Zo maak je jouw tuin kindvriendelijk

De tuin is voor kinderen een heerlijke plek om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen onbezorgd hun gang kunnen gaan? In deze blog zetten we tips op een rijtje voor een kindvriendelijke tuin.