Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

1 juli 2025

Tips om de warmte buiten te houden

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

Voorkomen is beter dan genezen. Die uitspraak gaat ook op voor warmte. Probeer de warme lucht zoveel mogelijk buiten te houden. Het is namelijk lastig om een warm huis weer te koelen. Een paar simpele maatregelen maken al een groot verschil:

  • Houd ramen en deuren overdag dicht. Luchten doe je het beste ’s ochtends of ’s avonds wanneer de temperaturen lager zijn.
  • Doe gordijnen en vitrages dicht of hang doeken voor de ruiten.
  • Plaats zonwering aan de buitenkant van je woning. Denk aan een zonnescherm, rolluiken of een doek dat de ramen en deuren afdekt. Zo zorg je ervoor dat er minder warmte naar binnen komt.
  • Gebruik apparaten die warmte veroorzaken zo min mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan je oven, fornuis, stofzuiger en droger. Maar ook een televisie en laptop produceren veel warme lucht.

Voelt je huis toch aan als een oven? Probeer dan de warmte uit huis te verdrijven:

  • Zet ’s ochtends en ’s avonds deuren en ramen tegen elkaar open.
  • Met een ventilator verspreid je een verkoelende luchtstroom door je huis. Plaats koelelementen of flessen ijswater voor de ventilator voor nog meer verkoeling.
  • Ook met een airco kun je je huis koelen. Een airco gebruikt wel veel energie en de koelmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. Het is dus niet de meest klimaatvriendelijke oplossing.
  • Sommige warmtepompen hebben ook een koeloptie.

 

Ga voor groen

Een tuin of balkon vol planten en groen is niet alleen mooi en rustgevend, maar zorgt ook nog eens voor verkoeling. Bomen, struiken en planten verdampen namelijk water via hun bladeren, waardoor de lucht in de omgeving afkoelt. Daarnaast zorgen bomen en grote planten voor veel natuurlijke schaduw. Overweeg daarom eens om wat extra groen in je tuin of op je balkon aan te brengen. Klimplanten tegen de muren van je huis zorgen er ook voor dat er minder warmte naar binnen trekt. 

Maak ook je buren enthousiast om meer groen te planten. Hoe groener de omgeving, hoe koeler. Bovendien zijn al die extra planten ook nog eens goed voor dier en klimaat.

 

Groen dak

Ook je dak kun je groener en dus koeler maken. Bijvoorbeeld met een sedumdak of een daktuin. Dit heeft niet alleen een verkoelende werking op je woning, maar is ook goed voor insecten en het opvangen van regenwater. 

Sommige gemeentes en waterschappen geven subsidies voor een groen dak. Dat maakt de aanleg nog net wat leuker!

 

Goede isolatie

Goede isolatie zorgt voor een meer constante temperatuur in je woning door het jaar heen. Je hoeft dan in de winter minder te verwarmen en in de zomer minder te koelen. Het is dus het overwegen waard om je muren, vloer, dak en ramen goed te isoleren. Zo heb je minder kans op tropische temperaturen in je huis. En het scheelt ook nog eens in je portemonnee. 

 

Geniet buiten van het mooie weer

Het zonnetje en het warme weer zijn voor veel mensen ook een uitnodiging om lekker buiten te leven. Hét moment om een terrasje te pakken, te zwemmen of een diner in de tuin te organiseren. Let met al die zon wel goed op je lichaam. De zonkracht is in de zomer namelijk hoog, dus je kunt snel verbranden. Bedek je huid daarom met kleding en smeer jezelf regelmatig in. Lees ook eens onze blogs over hoe je verstandig van het mooie weer geniet en de feiten en fabels rondom zonnebrandcrème.

 

Buitenshuisverzekering

Ben je bij mooi weer graag buiten te vinden? Dan is de ZEKUR Buitenshuisverzekering misschien iets voor jou. Met deze verzekering zijn je elektronica, sieraden, sportspullen en muziekinstrumenten buitenhuis verzekerd tegen onder andere diefstal en storm- of neerslagschade. Lees meer over de ZEKUR Buitenshuisverzekering.

 

Bron: milieucentraal.nl; eigenhuis.nl; eneco.nl

Gerelateerd

10 december 2024
Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

19 november 2024
Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

4 juni 2024
3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.

22 mei 2024
Zo maak je jouw tuin kindvriendelijk

Het tuinseizoen is weer begonnen! De tuin is voor kinderen een heerlijke plek om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen onbezorgd hun gang kunnen gaan? Van speeltoestellen tot giftige planten: in deze blog zetten we tips op een rijtje voor een kindvriendelijke tuin.