Zorg1 mei 2024

Verstandig de zon in: feiten en fabels

Nu het weer warmer wordt, gaan we graag naar buiten. Lekker genieten van het mooie weer. Maar hoe ga je verstandig om met de zon? Dat vroegen we aan Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding in het Erasmus MC en medeoprichter van De Huidkanker Stichting. Hij gaat in op de feiten en fabels rondom zonnen.

In het voorjaar kun je jouw huid het beste laten wennen aan de zon

Fabel. De zonkracht is in het voorjaar wel minder sterk dan in de zomer, maar kan nog steeds je huid beschadigen. Een zongebruinde huid is al een teken van zonneschade. Het is dus niet verstandig om in het voorjaar je lichaam zonder zonnebrandcrème aan de zon te laten wennen.

Als je bruin bent, hoef je geen zonnebrandcrème meer te gebruiken

Fabel. Afhankelijk van je huidtype geeft een zongebruinde huid bescherming tegen zonnestraling met een SPF van 2 tot 4. Dat is niet veel. Ook met een zongebruinde huid is het daarom belangrijk om jezelf regelmatig in te smeren.

Een zongebruinde huid is een teken van zonneschade

Feit. Als je een zongebruinde huid krijgt, betekent dat je al zonneschade hebt opgelopen. Het bruin worden is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen uv-straling. Een rode, verbrande huid is een teken van veel zonneschade.

Als het bewolkt is, hoef je jezelf niet in te smeren

Fabel. Uv-straling komt ook door de wolken heen. Het KNMI heeft een aparte uv-index voor zonnig en bewolkt weer. Als de uv-index bij bewolking 3 of hoger is, is het advies om je goed in te smeren. Vaak is het ook niet de hele dag bewolkt. Als de zon dan toch begint te schijnen dan wordt de uv-index al snel hoger.

Ook met een pet of hoed op is het belangrijk je gezicht in te smeren

Feit. Ook als je een hoed of pet draagt is het verstandig je gezicht in te smeren. Zonnestralen weerkaatsen namelijk via de grond in je gezicht. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld onder een parasol zit.

Als je een dagcrème met uv-bescherming op hebt, hoef je niet meer te smeren

Fabel. Een dagcrème met uv-B-bescherming biedt wel wat bescherming tegen zonneschade, maar niet voor de hele dag. Zeker bij zonkracht met een uv-index van 3 of meer is het aan te raden om elke 2 uur zonnebrandcrème te smeren.

Een kinderhuid is kwetsbaarder dan de huid van volwassenen

Feit. Bij kinderen is het nog belangrijker om ze te beschermen tegen de zon. Hun huid is namelijk dunner en kwetsbaarder. Als je als kind vaak verbrandt, heb je op latere leeftijd een grotere kans om huidkanker te krijgen.

Met zonnebrandcrème op je huid maakt je lichaam geen vitamine D meer aan

Fabel. Een kwartiertje met je handen, gezicht en nek in de zon is genoeg voor je dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Ook met zonnebrandcrème op je huid maakt je lichaam vitamine D aan, al gaat dat dan wel wat langzamer.

Met een gezonde en gevarieerde voeding krijg je ook al een deel van je vitamine D binnen. In de winter krijgen veel mensen in Nederland te weinig vitamine D binnen. Als je je zorgen maakt over een tekort aan vitamine D kun je overleggen met je huisarts of je bijvoorbeeld vitaminetabletten moet innemen.

Tips om verstandig met de zon om te gaan

Tot slot vroegen we Sven om tips om verstandig met de zon om te gaan.

Helemaal voorkomen van zonneschade gaat eigenlijk niet. Het gaat erom dat je verstandig met de zon omgaat. Zo voorkom je de ergste schade.

Tussen 12 uur en 15 uur kun je het beste zoveel mogelijk uit de zon blijven. Dan is de zonkracht het sterkst. Draag daarnaast bedekkende kleding en een zonnebril. En smeer onbedekte lichaamsdelen elke 2 uur in met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Dit is zeker belangrijk als de zonkracht een uv-index van 3 of meer heeft. Voor mensen met een licht huidtype is het verstandig om al eerder te smeren.

Lees ook eens onze blog over de feiten en fabels rondom zonnebrandcrème.