Reis17 december 2020

Het reisadvies verandert, wat nu?!

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor landen en gebieden verschillende reisadviezen af. Zo weet je of het veilig is om een land of gebied te bezoeken. Sinds het begin van de coronacrisis hebben vrijwel alle landen te maken gekregen met aangepaste reisadviezen. Wat betekent dat voor je verzekeringen?

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden weergegeven in vier kleurcodes:

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Je kunt veilig op reis.
Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Je kunt op reis, maar moet wel goed opletten en je reis voorbereiden.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen. In deze gebieden kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Reizen naar deze gebieden worden afgeraden.
Rood: niet reizen. Er kan door veiligheidsrisico’s een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

De reisadviezen van het ministerie zijn niet bindend. Toch is het wel verstandig het reisadvies op te volgen en te vertrekken uit gebieden met kleurcode oranje en rood.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er (vrijwel) geen landen en gebieden met een groene kleurcode geweest. Op dit moment staan de meeste landen op oranje, wat betekent dat je bij terugkomst in Nederland in thuisquarantaine gaat. Reisadviezen kunnen van de ene op de andere dag veranderen. Houd daarom het reisadvies in de gaten voor en tijdens je reis. Bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

Reisadviezen en je verzekeringen

Wat betekent het reisadvies dan voor je verzekeringen? Voor je zorgverzekering maken de kleurcodes niet uit. Als je ziek wordt in een land met een oranje reisadvies, vergoedt je zorgverzekering de kosten. Hoeveel wordt vergoed, hangt af van de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Voor je reisverzekering is het een ander verhaal. Bij een groen en geel reisadvies is je reisverzekering gewoon geldig. Bij een oranje en rood reisadvies geldt dat wordt gekeken naar hoe je verzekerd bent. En of je nog thuis of al op je bestemming bent als het reisadvies wordt aangepast. Als de schadeclaim samenhangt met de reden van het oranje of rode reisadvies, wordt deze meestal afgewezen. Soms worden alle schadeclaims uit een oranje of rood reisgebied afgewezen.

Veel annuleringsverzekeringen vergoeden geen annuleringskosten of kosten voor het afbreken van je reis vanwege een oranje of rood reisadvies. Bij sommige verzekeraars kun je dit wel meeverzekeren. Iedere situatie is anders. Als je wilt weten hoe het zit met jouw reis- en/of annuleringsverzekering als het reisadvies verandert, neem dan contact op.

Bron: Nederland Wereldwijd