Auto11 November 2020

Je auto uitlenen aan een ander: hoe zit dat?

Een vriend vraagt je of hij je auto een dagje mag lenen. Je auto uitlenen aan een ander is een aardig gebaar waardoor de ander weer even geholpen is. Maar is je auto dan nog verzekerd?

Om met de deur in huis te vallen: ja, je auto is gewoon verzekerd als je je auto uitleent aan een ander. Het wordt anders wanneer de autoverzekering wel op jouw naam staat, maar jij niet degene bent die normaal gesproken in de auto rijdt. Of als degene aan wie je je auto uitleent een rijbewijs heeft dat niet in Nederland geldig is of onder invloed is. In die gevallen is je auto alleen WA verzekerd. 

Maak afspraken over schade

Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat er iets gebeurt als je je auto uitleent aan een ander. En gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Maar wat als je toch ineens een telefoontje krijgt dat degene schade heeft veroorzaakt? De schade is niet verzekerd onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van degene die de auto leende, maar wordt gewoon vergoed door je autoverzekering. Hierdoor kan je wel terugvallen in schadevrije jaren of een rekening voor het eigen risico krijgen. Je premie kan hierdoor ook hoger worden.

Het is daarom verstandig om vooraf afspraken te maken over een eventuele vergoeding bij schade, zodat je niet voor hoge kosten komt te staan. Ook is het handig om af te spreken dat bijvoorbeeld boetes worden betaald door degene die in de auto rijdt. Door goede afspraken voorkom je achteraf een vervelende ruzie over de kosten.

Wil je weten of jouw autoverzekering goedkoper kan? ZEKUR heeft een goede autoverzekering vanaf € 14,81 per maand. Bereken snel je premie.

gerelateerd

11 November 2020
Zo kies je de juiste autoverzekering
11 November 2020
Je auto tijdelijk niet verzekeren
11 November 2020
Hoe wordt mijn autoverzekeringspremie berekend?
11 November 2020
Een aanrijding! Wat nu?