Anticonceptiemiddelen zijn middelen om een zwangerschap te voorkomen. Tot 21 jaar krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering voor anticonceptie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de anticonceptiepil, een anticonceptief staafje, spiraaltje, ring of pessarium.

De vergoeding die je krijgt hangt af van welke basisverzekering je hebt en de apotheek waar je je anticonceptiemiddel haalt. 

De kosten voor het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje of implanonstaafje worden ongeacht je leeftijd vergoed. Als het plaatsen of verwijderen door een gynaecoloog wordt gedaan, dan vallen de kosten onder het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Wordt dit door een huisarts gedaan of een verloskundige met wie wij een contract hebben, dan vallen deze kosten niet onder het eigen risico.

Let op: Met ingang van 1 januari 2023 wijzen wij het hormoonspiraal Levosert aan als voorkeursmiddel. 

In 2024 is Gewoon ZEKUR Zorg geen budgetpolis meer. Vanaf 2024 heet deze basisverzekering daarom Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Als je voor 2023 een vergoeding bekijkt, staat er de naam Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Dit moet natuurlijk Gewoon ZEKUR Zorg zijn. We kunnen dit helaas niet veranderen. De informatie die je dan bekijkt, gaat dus over Gewoon ZEKUR Zorg.

Bekijk ook 

Anticonceptie vanaf 21 jaar

Meer vergoedingen speciaal voor vrouwen

Vrouwen hebben soms andere zorgbehoeftes dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan verloskundige hulp of anticonceptiemiddelen. Bekijk ons ons vergoedingenoverzicht voor vrouwen voor meer informatie.

Download de ZEKUR Zorg App

Google play store imageGoogle play store image App store imageApp store image