Ben je zwanger? Dat is een mooie en spannende tijd waarin je ook veel moet regelen. Zoals je verzekeringen. Je leest hier alle belangrijke zaken die daarmee te maken hebben. 

Je zwangerschap hoef je niet aan ons door te geven. Dit gebeurt automatisch als je je aanmeldt bij je verloskundige.

Een goed begin

De basisverzekering vergoedt veel van je zorgkosten, zoals verloskundige zorg en kraamzorg. Maar niet alles wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Beval je bijvoorbeeld op eigen verzoek in het ziekenhuis? Dan geldt er een maximale vergoeding per dag. Het verschil tussen deze kosten en de kosten van het ziekenhuis betaal je zelf. Met de aanvullende verzekering Extra ZEKUR Zorg wordt dit verschil volledig vergoed.

Controleer welke basisverzekering en aanvullende verzekeringen je al hebt. Je bekijkt dit gemakkelijk in Mijn ZEKUR Zorg of de ZEKUR Zorg app.  

Bekijk ook eens ons overzicht van vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling.

Tijdens je zwangerschap

Aanmelden bij de verloskundige

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, ga je naar een verloskundige. Hij of zij kijkt hoe lang je al zwanger bent en of alles goed gaat met jou en je baby. En blijft jullie de hele zwangerschap tot en met de bevalling begeleiden. Heb je nog geen verloskundige gevonden, dan vind je deze in de Zorgvinder. Hier zie je ook of de verloskundige een contract heeft met ZEKUR. Dit kan belangrijk zijn voor de vergoeding die je krijgt.

De begeleiding tijdens jouw zwangerschap door een verloskundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Met de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Basis worden deze zorgkosten 100% vergoed als de verloskundigenpraktijk een contract heeft met ZEKUR. Zonder contract krijg je 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed en kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen. Met de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Plus kun je bij elke verloskundige terecht. 


Kraamzorg aanvragen

Een kraamverzorgende helpt de 1e dagen na de geboorte met de zorg voor jou en je kindje. Door het tekort aan kraamhulpen, is het is belangrijk dat je de kraamzorg voor de 16e week van je zwangerschap aanvraagt. Met de Zorgvinder vind je een kraamzorgorganisatie bij jou in de buurt. Hier zie je ook of de kraamzorgorganisatie een contract heeft met ons. Dit is van invloed op de vergoeding die je krijgt. Heb je moeite met het vinden van kraamzorg of heb je vragen? Stel dan gemakkelijk online jouw vraag over kraamzorg. Een zorgadviseur helpt jou dan verder. 

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Er geldt wel een wettelijke eigen bijdrage. Als je met medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen. 

Met Gewoon ZEKUR Zorg Basis wordt kraamzorg 100% vergoed als de kraamzorgorganisatie een contract met ons heeft. Zonder contract krijg je 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed en kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen. Met Gewoon ZEKUR Zorg Plus kun je bij elke kraamzorgorganisatie terecht. Ga je in beide gevallen naar een zorgverlener zonder contract? Dan hebben we een kopie van de indicatiestelling volgens het Landelijk Protocol Kraamzorg en het registratienummer van het KennisCentrum KraamZorg nodig. 

Let op: voor kraamzorg geldt een wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vast bedrag van € 4,80 per uur dat je zelf moet betalen. Met de aanvullende verzekering Extra ZEKUR Zorg wordt ook deze eigen bijdrage vergoed.

Kraampakket bestellen

In het kraampakket zit alles wat je nodig hebt rond je bevalling. Zoals een navelstrengklem, kraamverband en een matrasbeschermer. Vraag het kraampakket aan voor de 5e maand van je zwangerschap. Je krijgt deze dan voor de 7e maand van je zwangerschap toegestuurd. Dit doe je via dit online aanvraagformulier. Bestel je via deze link, dan heb je een uitgebreider pakket en hoef je geen verzendkosten te betalen.

De bevalling

Je kiest zelf waar je wilt bevallen. Dit kan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. In sommige gevallen vindt de arts of verloskundige het noodzakelijk om in het ziekenhuis of geboortecentrum te bevallen. Dit wordt een medische indicatie genoemd.

Als je thuis bevalt, wordt dit volledig vergoed. Dit is ook zo wanneer je met een medische indicatie in het ziekenhuis of geboortecentrum bevalt. Je betaalt hiervoor geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Wil je in het ziekenhuis of geboortecentrum bevallen en heb je geen medische indicatie? Dan geldt er een maximale vergoeding en een eigen bijdrage. Je moet dan een deel zelf betalen. Met de aanvullende verzekering Extra ZEKUR Zorg wordt bevallen in het ziekenhuis of geboortecentrum ook zonder medische indicatie volledig vergoed.

Je mag voor je bevalling altijd naar alle ziekenhuizen en geboortecentra. Ook als je Gewoon ZEKUR Zorg Basis hebt en wij met een geboortecentrum geen contract hebben.

Na de bevalling

Er zijn een aantal zaken die je na je bevalling moet regelen. Daarnaast kun je mogelijk gebruikmaken van extra zorg of vergoedingen.

Geboorteaangifte doen

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je aangifte (laten) doen van je kindje. Dit doe je in de gemeente waar je baby is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand de geboorteakte af. Alle informatie over het doen van de geboorteaangifte lees je hier.

Je kindje aanmelden op jouw zorgverzekering

Laat ons binnen 4 maanden na de geboorte weten dat je een kindje hebt gekregen. Je kindje wordt dan toegevoegd aan jouw zorgverzekering. Tot 18 jaar zijn kinderen voor de basisverzekering gratis meeverzekerd en betalen ze geen eigen risico. Ze krijgen standaard de basisverzekering van de ouder die de verzekering aanvraagt. Dit kun je wijzigen in Mijn ZEKUR Zorg.

Ook de aanvullende verzekeringen hoeven niet dezelfde te zijn als die van degene die de verzekering heeft aangevraagd. Voor deze aanvullende verzekeringen betaal je kindpremie. Je kunt je kindje gemakkelijk online aanmelden via Mijn ZEKUR Zorg. Bij het aanmelden heb je het BSN-nummer van je kindje nodig.

Extra kraamzorg

In bepaalde situaties kun je extra kraamzorg krijgen. Bijvoorbeeld als je medische problemen hebt gehad tijdens je bevalling of als je kindje na de bevalling is opgenomen in het ziekenhuis. Met de aanvullende verzekering Extra ZEKUR Zorg krijg je een vergoeding voor 6 uur extra nazorg in de vorm van kraamzorg. Je krijgt deze zorg na de 10e dag na de geboorte van je kindje. Of vanaf het moment dat je kindje uit het ziekenhuis komt. De kraamzorgorganisatie stelt dit voor je vast.

Borstvoeding

Lukt het je niet helemaal goed om borstvoeding te geven of ben je hier onzeker over? Dan kan een lactatiekundige je helpen met voorlichting en advies. Bijvoorbeeld als je problemen hebt bij het aanleggen van je baby of als je pijnklachten hebt. Met Extra ZEKUR Zorg heb je een budget van €200,- per bevalling voor advies over borstvoeding. Je kunt terecht bij een lactatiekundige die lid is van het NVL of VSBB. 

Borstkolf

Met Extra ZEKUR Zorg krijg je een eenmalige vergoeding van € 80,- voor de huur of aanschaf van 1 borstkolf. Lees hier meer over de vergoeding van een borstkolf

Controleer je andere verzekeringen

Door de uitbreiding van je gezin verandert er veel. Dit is niet alleen van invloed op je zorgverzekering. Controleer ook of je andere verzekeringen nog passen bij je nieuwe situatie.

 

Woonverzekering

Met de komst van kinderen verandert je situatie van single of duo naar gezin of eenoudergezin. Dit betekent vaak ook dat er meer spullen in huis komen. En is er een groter risico dat er iets kapotgaat. Met de verzekeringsbundel Gewoon ZEKUR Wonen sluit je meteen een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering af. Ook kun je een opstalverzekering toevoegen. Wil je je uitgebreider verzekeren? Dan kies je voor Extra ZEKUR Wonen of Super ZEKUR Wonen.

Onze woonverzekeringsbundels zijn afgestemd op jouw woonsituatie. Bereken je premie

Autoverzekering

Als je kinderen krijgt, heb je ook meer passagiers in de auto. En met een baby heb je al snel extra spullen mee in de auto, zoals een kinderwagen of bedje. Met de aanvullende autoverzekering Schadeverzekering Inzittenden ben je verzekerd voor letsel- en materiële schade bij jezelf en je passagiers.