Zzp5 februari 2021

De sneeuw komt eraan! Zo bescherm je jouw bedrijf tegen schade

Sneeuw en ijs betekent in veel gevallen winterpret! Met sneeuwval en een ijskoude week in het vooruitzicht, is het goed om voorbereidingen te treffen om je bedrijf te beschermen tegen storm- en sneeuwschade. We geven een paar tips om schade te voorkomen.

1. Blijf op de hoogte

Is zwaar weer voorspeld, blijf dan op de hoogte van de weerberichten en eventuele weeralarmen. Volg aanwijzingen van hulpdiensten op en licht indien nodig collega’s of personeelsleden in.

2. Zorg voor een stormrooster

Iedereen werkt al zoveel mogelijk thuis. Als thuiswerken geen optie is, zorg dan voor een stormrooster met aangepaste werktijden. Zo voorkom je dat jij of 1 van je medewerkers vast komt te zitten in extreem weer.

3. Voorkom lekkages en instortingsgevaar

Sneeuw, maar ook hevige regenval, kunnen veel schade veroorzaken. Sluit ramen en deuren van je bedrijfspand of zet ze op de stormstand. Controleer of je dakgoten schoon zijn zodat water en sneeuw niet op je dak blijft liggen. Als er heel veel sneeuw op je dak ligt, is het verstandig dit eraf te halen. Staan je spullen in een kelder of souterrain, zet deze dan op vlonders van minimaal 10 cm hoog om te voorkomen dat ze beschadigd raken als het water toch binnenkomt.

4. Verminder vorstschade

Er wordt volgende week extreme kou voorspeld. Niet alle panden zijn hierop voorbereid. Als je niet oplet kan de schade snel hoog oplopen. Schakel daarom de vorstbeveiliging van je cv-installatie en radiatoren in. Zet de thermostaat niet lager dan 15 graden en verwarm koude ruimtes of tap de leidingen daar af. Wordt het weer warmer? Controleer of je/de cv- en waterleidingen bevroren zijn geweest en daardoor zijn gaan lekken.

5. Bescherm kwetsbaar materiaal

Heb je rond je bedrijfspand losliggende spullen staan die kunnen wegwaaien of bezwijken? Haal deze dan naar binnen. Als er bomen op je terrein staan met overhangende takken, zaag deze takken dan af. Controleer het dak van je pand op losliggende dakpannen of dakleer, verstevig luifels en lichtreclames. En zet je bedrijfswagens op een veilige plek. Zo voorkom je schade aan je eigen spullen en aan anderen.

6. Ga veilig de weg op

Sneeuw en ijzel kunnen voor gevaarlijke omstandigheden zorgen op de weg en op het terrein van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat er winterbanden onder je auto zitten en pas je rijgedrag aan de omstandigheden aan. Op je bedrijfsterrein kan je gladheid verminderen door strooizout te strooien. De meeste gemeentes bieden dit gratis aan.

Heb je jouw spullen al verzekerd tegen schade? Met de ZEKUR ZZP-verzekeringsbundels heb je al een Bedrijfsaansprakelijkheids- & Inventaris- en goederenverzekering vanaf € 15,13 p.m. Bereken jouw premie.