Zorg3 december 2020

Eerste hulp bij ongelukken

Elke situatie waarbij iemand eerste hulp nodig heeft is anders. Er zijn een aantal tips van het Oranje Kruis en Brandwondenzorg Nederland die je altijd voor jezelf en het slachtoffer kan toepassen. Met deze algemene EHBO-tips weet je nog niet genoeg om goed eerste hulp te verlenen. Bel bij twijfel altijd een arts voor advies!

1. Pas op voor gevaar

Controleer voordat je eerste hulp verleent goed of de situatie veilig is. Er kan sprake zijn van omgevingsgevaar, bijvoorbeeld doordat het slachtoffer op een drukke weg ligt of in een ruimte ligt waar gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Niemand is gebaat bij 2 slachtoffers. Als het niet veilig is voor jezelf bel je 112. Als er gevaar is voor het slachtoffer, haal dan indien mogelijk het gevaar weg of verplaats het slachtoffer.

2. Alarmeer de hulpdiensten

Je belt 112 wanneer een slachtoffer bewusteloos is, het heel benauwd heeft, een ernstig ongeval heeft gehad of ongelukkig gevallen is. Het is handig om hierbij je telefoon op luidspreker te zetten, zodat je twee handen vrij hebt om het slachtoffer te helpen. Volg de instructies op van de meldkamer en help ze waar nodig bij het vinden van de locatie. Als de hulpdiensten gearriveerd zijn, help ze dan door hun vragen te beantwoorden.

3. Bewusteloosheid

Je belt altijd 112 als het slachtoffer bewusteloos is. Ook als iemand na een ongeval suf is of wordt, bel je 112. Controleer of een bewusteloos slachtoffer (normaal) ademt. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat het slachtoffer gereanimeerd moet worden. Vraag of er iemand in de buurt is die dat kan. Of reanimeer zelf als je een diploma hebt. Als het slachtoffer op de rug ligt en moet overgeven, duw je hem of haar zo snel mogelijk op de zij. Zo voorkom je dat het slachtoffer stikt.

4. Bloedende wonden

Wonden zijn er in alle soorten en maten. Als het slachtoffer een bloedende wond heeft, druk hier dan op met een steriel verband of anders een schone doek of schoon kledingstuk. Zorg ervoor dat er geen vuil in de wond komt. Bij heel diepe wonden of wonden waaruit een voorwerp of bot steekt, bel je 112. Bij grote en vuile wonden, bijtwonden van wilde dieren of wonden die blijven bloeden is het verstandig de huisarts te bellen.

5. Brandwonden

Koel een brandwond altijd meteen 10 minuten met lauwwarm leidingwater. Als er geen kraan of douche in de buurt is, kan je ook koelen met een sloot of vijver. Vies water is beter dan geen water. Tijdens het koelen verwijder je zo snel mogelijk kleding, sieraden en eventueel de luier als deze in de weg zitten. Koel alleen de wond, zodat het slachtoffer niet onderkoeld raakt. Smeer niets op de wond. Na het koelen kun je de wond bedekken met plastic huishoudfolie of steriel verband. Heb je dit niet in huis, dan kan een schone doek of laken ook helpen. Bij heel grote brandwonden, grote brandwonden waarbij de huid zwart of grauwwit is geworden of wanneer het slachtoffer rook heeft ingeademd, bel je 112. Je belt de huisarts als er kleine brandwonden zijn met blaren, kleine brandwonden met een grauwwitte of zwarte huid en als een groot deel van de huid rood en gezwollen is. Ook als het slachtoffer zich ziek begint te voelen bel je de huisarts.

Wil je graag leren hoe je echt EHBO kunt verlenen? Dan volg je een EHBO-cursus. Met de aanvullende zorgverzekering Extra ZEKUR Zorg krijg je hiervoor een vergoeding.

Bron: Het Oranje Kruis, Brandwondenzorg Nederland