Zorg17 november 2021

Wanneer moet ik naar de huisarts of spoedeisende hulp?

Als je opeens medische hulp nodig hebt of hulp die niet lang kan wachten, is het aantrekkelijk om meteen naar de spoedeisende hulp te gaan van het ziekenhuis. Maar vaak heb je een verwijzing van je huisarts of huisartsenpost nodig voordat je op de spoedeisende hulp wordt toegelaten.

Het kan erg schrikken zijn als jijzelf of iemand in je omgeving opeens medische hulp nodig heeft. Als er sprake is van levensbedreigende situatie bel je met 112. De alarmcentrale stuurt dan een ambulance die de patiënt naar de spoedeisende hulp brengt.

De spoedeisende hulp is bedoeld voor levensbedreigende situaties en andere dringende medische problemen waarbij nu een diagnose en behandeling nodig is. Is jouw situatie niet spoedeisend en kom je toch, dan word je teruggestuurd naar je huisarts of de huisartsenpost.

Voor spoedeisende zorg maakt het niet uit of jouw zorgverzekeraar een contract met het ziekenhuis heeft. Je mag hiervoor naar elk ziekenhuis in Nederland.

Eerst naar je huisarts

Veel vaker is een situatie niet meteen levensbedreigend, maar heb je wel medische hulp nodig. Bijvoorbeeld als iemand flauwvalt, een verstuikte enkel heeft of zich snijdt. Bel in dat geval naar je huisarts of de huisartsenpost. Jouw huisarts of de huisartsenpost bepaalt of je naar de spoedeisende hulp moet. Een behandeling bij de huisarts of huisartsenpost kost je niets extra’s. Je betaalt geen eigen risico. Dat is anders op de spoedeisende hulp. Voor deze zorg betaal je wel een eigen risico.

Overzicht medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om hiervan een overzicht mee te nemen naar de eerste hulp. Gebruik je veel medicijnen, dan is het een goed idee om dit standaard bij je te hebben. Bijvoorbeeld op een briefje in je portemonnee. Zo hoeven de artsen dit niet eerst voor je uit te zoeken en kan je sneller de hulp krijgen die je nodig hebt. Op zoek naar een goede zorgverzekering? ZEKUR heeft de goedkoopste basisverzekering van Nederland, al vanaf € 110,40 Bron: Rijksoverheid