Wonen24 september 2020

Je huis (tijdelijk) verhuren: hoe zit dat met je verzekeringen?

Veel mensen vinden het aantrekkelijker worden om hun woning, of een gedeelte hiervan, (tijdelijk) te verhuren. Bijvoorbeeld via verhuurplatforms als Airbnb of voor langere tijd via verhuurmakelaars. Bij het verhuren van je woning komen verschillende zaken kijken. Zo moet je controleren hoe het zit met je hypotheek, moet je een huurprijs bepalen en goede contracten opstellen met je huurder(s). Maar hoe zit het met je verzekeringen?

Verzekeraars gaan er vanuit dat jij zelf in je woning woont, of dat nu alleen is of samen met je partner of gezin. Zodra je je woning verhuurt, is niet meer duidelijk wie er nu in de woning woont. Veel verzekeraars sluiten daarom het verhuren van je woning uit. Schade die verhuurders aan je woning veroorzaken is in dat geval ook niet verzekerd. Als je terugkomt in je woning en ziet dat er een glas wijn over de bank is gevallen, moet je dit dus verhalen op je huurder of zelf betalen. Veel verhuurders vragen daarom borg aan huurders, zodat er geld is om kleine beschadigingen te betalen. Sommige verhuurwebsites, zoals Airbnb, bieden een eigen verzekering aan om schade aan je woning of spullen die huurders veroorzaken te vergoeden. Dat verschilt per aanbieder.

Als er in de periode dat er huurders in je woning zitten, schade aan je woning ontstaat waar de huurders geen schuld aan hebben, ben je hier wel voor verzekerd via de opstalverzekering. Bijvoorbeeld als er een boom op je huis valt tijdens een storm. 

Bij de ZEKUR Woonverzekeringsbundels is het verhuren van je woning in sommige gevallen wel verzekerd. Als je Super ZEKUR Wonen mét Opstalverzekering hebt en je woning niet meer dan in totaal 60 dagen per kalenderjaar is verhuurd, dan zijn je inboedel en huis wel verzekerd tijdens het verhuren van je wonen. Je hebt dan geen Allrisk Inboedel- en Opstalverzekering, maar de Inboedel- en Opstalverzekering Extra Uitgebreid. Je moet dan een schriftelijke huurovereenkomst hebben en je woning particulier verhuren. Je leest meer over de dekking en voorwaarden voor tijdelijke verhuur in de polisvoorwaarden.  

 

Letsel bij de huurder

In de tijd dat de huurder in jouw woning zit, kan deze letsel oplopen. Een brandwond door heet vet is de schuld van de huurder zelf, maar stel je voor dat de douche ineens veel te heet is en brandwonden veroorzaakt. Of dat de huurder door rotte vloerbalken door de vloer zakt. Dan kan je aansprakelijk gesteld worden. Of dit verzekerd is, verschilt per verzekeraar. 

 

Schade die jij als huurder veroorzaakt

En hoe zit het dan als huurder? Als jij zelf als huurder in een (vakantie)woning verblijft en schade aan de woning of spullen veroorzaakt, valt dit bij ZEKUR niet onder je aansprakelijkheidsverzekering. Vaak heb je een borgsom betaald en is dat het bedrag in hoeverre je aansprakelijk bent. 

Ga voordat je je woning verhuurt dus na of je goed verzekerd bent, en waarvoor. Sluit goede contracten af met je huurders, waarin je duidelijk maakt welke kosten jij zult vergoeden en voor welke kosten zij moeten opdraaien. 

Ben je benieuwd naar onze woonverzekeringsbundels? Bereken je premie voor jouw woonsituatie.