Juridische documenten voor ondernemers

21 april 2023

Je bent ondernemer en hebt te maken met klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Hier wil je graag goede afspraken mee maken om conflicten te voorkomen. Dat doe je met juridische documenten. Dit zijn documenten waarin zakelijke afspraken staan. Zoals algemene voorwaarden, een werkovereenkomst of aanmaningsbrieven. Het hebben van deze documenten en brieven geeft zekerheid, zodat jij lekker kan blijven ondernemen. Samen met de DAS Documentenshop hebben wij de belangrijkste documenten al voor je uitgezocht.

 

Verplichte juridische documenten

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om bepaalde documenten te hebben. Zo moet je voldoen aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Je moet hiervoor de juiste documenten hebben die voor jouw bedrijf van toepassing zijn, zoals een privacyverklaring. Zo weten mensen waar jij hun gegevens voor gebruikt en hoe lang je deze bewaart. Verkoop je diensten of producten, dan ben je verplicht om een factuur te maken. Deze moet voor de Belastingdienst aan bepaalde eisen voldoen.

 

Handige documenten

Sommige documenten zijn niet verplicht om te hebben, maar zijn wel heel belangrijk. Bijvoorbeeld algemene voorwaarden. Hierin staan de voorwaarden van jouw onderneming voor het leveren van diensten of spullen. Zoals de levertijd, betaaltermijn, mogelijkheden om iets retour te sturen en de garantietermijn. Deze voorwaarden zijn fijn om te hebben om problemen met een klant of opdrachtgever te voorkomen. Zijn er bijzondere afspraken die niet in je algemene voorwaarden staan beschreven, dan maak je gebruik van een contract of overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een andere zzp’er, een opdracht die je aanneemt of het verhuren van een ruimte of pand. In de overeenkomst staan bijvoorbeeld afspraken over betaling, de inhoud van de opdracht of hoe lang het duurt.

 

DAS Documentenshop

Het schrijven van deze documenten kost veel tijd en kan erg ingewikkeld zijn als je geen juridische achtergrond hebt. Niet het leukste om mee bezig te zijn en het is belangrijk dat wat erin staat ook klopt. Daarom is het fijn als deze gemaakt worden door iemand die hier verstand van heeft, zoals een jurist. Om het jou als ondernemer makkelijk te maken, werkt ZEKUR samen met de DAS Documentenshop. Hier kan je belangrijke documenten en brieven kopen en gebruiken voor jouw bedrijf. Zoals algemene voorwaarden, privacyverklaringen en diensten- en leveringsvoorwaarden. Sommige documenten of brieven zijn zelfs gratis! Samen met DAS hebben we de belangrijkste documenten voor jouw beroep al voor je uitgezocht. En als je al algemene voorwaarden hebt, dan kan je deze gratis online beoordelen.