Zzp, MKB20 april 2023

Ondernemer en zwanger

Er zijn in Nederland veel regelingen voor als je zwanger bent. Ook voor ondernemers. Maar er zijn als zwangere ondernemer wel een aantal dingen waar je over na moet denken. Tijdens je zwangerschap, je verlof en na je bevalling. Om je op weg te helpen hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Je zwangerschap

Je bent lekker aan het werk. Misschien heb je wat last van kwaaltjes of voel je je juist hartstikke goed. Het kan fijn zijn om wat meer ruimte in je agenda in te plannen. Bijvoorbeeld zodat je af en toe even rustig aan kunt doen als het nodig is of als je een extra controle hebt. Je bent niet altijd verplicht om je zwangerschap te melden bij klanten of opdrachtgevers. Dit is afhankelijk van je contract of overeenkomst. Moet je jouw werk aanpassen omdat je zwanger bent, dan is het wel handig dat anderen dit weten.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding geeft rust. Plan je opdrachten zo in dat je deze voor je verlof kunt afronden, informeer klanten dat je er straks even niet bent en zorg voor een financiële buffer. Dit laatste is fijn om te hebben voor als je straks met verlof gaat en je inkomsten dalen. Je kan ook een tijdelijke vervanger zoeken. Heb je iemand die jouw werkzaamheden overneemt tijdens je verlof, plan dan voldoende tijd voor de overdracht. Zo kan je straks met een goed gevoel genieten van je verlof.

Recht op verlof

Je bepaalt zelf hoe lang je door wil en kan werken tijdens je zwangerschap. Normaal gesproken ga je tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Als ondernemer kan je recht hebben op een uitkering tijdens jouw verlof. Dit wordt de Zwanger En Zelfstandige-uitkering (ZEZ) genoemd. Je hebt minimaal 16 weken recht op de uitkering en deze gaat in vanaf het moment dat je met verlof gaat. Je vraagt deze aan bij het UWV vanaf week 24 van je zwangerschap. Je kunt deze uitkering gebruiken als inkomen, maar ook om een vervanger mee te betalen.

Tijdens je afwezigheid

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw afwezigheid op te vangen. Een tijdelijke vervanger die jouw werkzaamheden oppakt, een klein aantal uren blijven werken of je onderneming op pauze zetten. De keuze die je maakt heeft invloed op je financiën en op je bedrijf als je straks weer aan het werk gaat. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van jouw mogelijkheden en wensen.

Als je klanten weten dat je met verlof bent, zullen ze minder snel contact opnemen over dingen die minder belangrijk zijn. Laat daarom weten of jij zelf in deze periode bereikbaar bent of zorg dat de gegevens van je vervanger bekend zijn. Stel een out-of-office bericht in, vermeld het op je website en spreek je voicemail in. Laat eventueel ook weten wanneer je verwacht weer aan het werk te gaan.

Weer aan het werk

Je hebt een kindje gekregen en je verlof is voorbij. Tijd om weer aan de slag te gaan. Hoe je de opvang hebt geregeld voor je kindje hangt van je mogelijkheden en werk af. Ook als zelfstandig ondernemer heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit is afhankelijk van het aantal arbeidsuren dat je voor je onderneming werkt. Het zal vast even wennen zijn om weer aan het werk te zijn. Misschien heb je ervoor gekozen om minder uren te gaan werken dan voor je zwangerschap of pak je juist hetzelfde aantal uren op. Afhankelijk van hoe je jouw verlof hebt opgevangen is er genoeg werk te doen. Is er een vervanger voor jou geweest, dan neem je de werkzaamheden weer over. Ben je tijdelijk gestopt of ben je een klein aantal uren blijven werken, dan kan het in het begin extra tijd en energie kosten om weer op te bouwen. Het is fijn om dit vooraf alvast voor jezelf te bedenken. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je weer lekker ondernemen.

Misschien heb je iemand in dienst genomen of is je onderneming op een andere manier veranderd door je zwangerschap. Het is altijd goed om te kijken of je verzekering nog bij je past. Bekijk hier alle verzekeringsbundels voor ondernemers.