Waarom heb je een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?

Zzp
22 oktober 2020

Als zzp’er heb je veel vrijheid om te ondernemen op de manier waarop jij wilt. Maar ondernemen brengt ook risico’s met zich mee. Want als er iets misgaat, kun je aansprakelijk gesteld worden. En één grote claim kan er al voor zorgen dat je failliet gaat.

Als ondernemer kun je risico’s nemen om je bedrijf te laten groeien. Maar sommige risico’s kun je beter niet nemen. Want als er iets misgaat en je veroorzaakt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden schade of een verwonding bij een ander, kunnen de schadeclaims zo hoog zijn dat je in de problemen komt. En je particuliere aansprakelijkheidsverzekering keert dan niet uit. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert deze risico’s wel.

Stel:

  • je bent elektricien en verplaatst een oven om bij de bedrading in de keuken te kunnen. Tijdens het verplaatsen ontzet je de ovendeur en breekt het glas.
  • je bent adviseur en hebt een kantoor aan huis. Een klant bezoekt je kantoor en struikelt over een losliggend snoer. Door de val heeft de klant hoge zorgkosten.
  • je bent schilder en raakt tijdens het schuren van de kozijnen de ruiten. De ruiten zijn zo beschadigd dat ze vervangen moeten worden. 
  • je bent verzorgende en bij een bezoek aan een patiënt stoot je een dure lamp om. 
  • je bent kapper en knipt per ongeluk in het oor van je klant. Waarvoor de klant je aansprakelijk stelt.

Bij al deze voorbeelden kun je aansprakelijk gesteld worden. Sommige ondernemers hebben een potje waaruit ze schade zelf kunnen vergoeden. Maar zeker als je een verwonding veroorzaakt, lopen de kosten al snel hoog op. Zo hoog, dat je het risico niet zelf kunt dragen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor verzekerd.

 

Niet verzekerd

Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert niet alles. Bijvoorbeeld als je een product aflevert die niet goed is en je je werk daarna opnieuw moet doen. Ook als je iemand inhuurt die schade veroorzaakt, is dit niet standaard verzekerd. Sluit hiervoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor niet-ondergeschikten af. Ook vermogensschade, waarbij alleen inkomsten worden misgelopen zonder dat er iets kapot is gegaan, is niet verzekerd op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Sluit hiervoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

 

Je zakelijke verzekeringen goed geregeld

Bij ZEKUR regel je makkelijk zelf je zakelijke verzekeringen online. We hebben onze verzekeringen gebundeld en afgestemd op jouw bedrijfstak. Zo krijg jij de verzekeringen die je nodig hebt en heb je premievoordeel. Je kiest uit Gewoon ZEKUR, de Bedrijfsaansprakelijkheids- en Inventaris en Goederenverzekering, of Extra ZEKUR. Met Extra ZEKUR krijg je er een Rechtsbijstand-, Ongevallen-, en Buitenshuisverzekering bij. Bereken snel de premie voor jouw beroep.