Vragen over de overgangsregeling

Je hebt gelezen dat de vergoeding van GGZ en verpleging en verzorging vanaf 2023 is veranderd. Kies je bij deze 2 zorgsoorten voor een zorgverlener waarmee wij geen afspraken hebben gemaakt, dan wordt in 2023 90% van vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Bij zorgverleners met wie wij wel een contract hebben verandert er niks.

Ben je in 2022 in behandeling bij een zorgverlener waarmee wij geen afspraken hebben en gaat jouw behandeling door in 2023? Dan geldt de overgangsregeling en kan je jouw lopende behandeling in 2023 afmaken. Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen.  

Meestgestelde vragen over de overgangsregeling

  • 1. Hoe werkt de overgangsregeling?

    Met de overgangsregeling kan je jouw behandelingen bij de GGZ of verpleging en verzorging (wijkverpleging) bij jouw zorgverlener in 2023 afronden. Ook als wij geen contract hebben met deze zorgverlener. Als de behandeling in 2022 is gestart, wordt deze behandeling in 2023 volledig vergoed. Je betaalt hiervoor wel je eigen risico als je deze nog hebt openstaan. 

  • 2. Geldt de overgangsregeling voor mij?

    De overgangsregeling geldt voor jou als:
    - je in 2022 een restitutiepolis hebt en in 2023 een combinatiepolis en
    - je op dit moment in behandeling bent voor GGZ of verpleging en verzorging bij een zorgverlener zonder contract en
    - deze behandeling gaat in 2023 door.

    De regeling geldt ook als je in 2022 toestemming van ons hebt gekregen voor een behandeling die in 2023 start.

  • 3. Wat wordt er vergoed voor GGZ en verpleging en verzorging met de overgangsregeling?

    Behandelingen die zijn gestart in 2022 worden in 2023 volledig vergoed. Heb je in 2022 toestemming van ons gekregen voor een behandeling die start in 2023? Dan wordt deze vergoed zoals afgesproken. 

  • 4. Wat is een lopende behandeling?

    Een lopende behandeling is een behandeling die al is begonnen in 2022 en doorgaat in het nieuwe jaar, 2023. Je mag je lopende behandeling in het nieuwe jaar afmaken bij jouw zorgverlener. De behandeling wordt dan volledig vergoed. Heb je het eigen risico in 2023 nog niet gebruikt, dan betaal je deze wel. 

  • 5. Wat wordt er vergoed voor een nieuwe behandeling?

    Start je in 2023 met een nieuwe behandeling voor een andere of nieuwe aandoening, dan mag je kiezen om bij jouw zorgverlener te blijven. Ook als we geen contract hebben met deze zorgverlener. Je krijgt dan in 2023 maximaal 90% van het gemiddeld gecontracteerd tarief voor GGZ of verpleging en verzorging vergoed. Houd er rekening mee dat je dan een deel van de kosten zelf moet betalen. Heeft jouw zorgverlener wel een contract, dan wordt de behandeling volledig vergoed.


    In beide situaties betaal je het eigen risico van 2023 als je dit nog niet of niet volledig hebt gebruikt.

  • 6. Waar vind ik een zorgverlener met een contract?

    Als je nu in behandeling bent bij een zorgverlener zonder contract kan je overstappen naar een zorgverlener met een contract. Je vindt deze in de Zorgvinder. Vind je geen geschikte zorgverlener in de buurt? Neem dan contact op met onze zorgmedewerkers. Kies bij Stap 1 voor de eerste optie.