De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor vragen over je gezondheid. 
Jouw huisarts is breed opgeleid en weet veel van veelvoorkomende ziektebeelden en klachten. Hij kan daarom goed inschatten of hij jou zelf kan helpen of hij jou doorverwijst naar een specialist. 

Bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De huisarts ontvangt een inschrijftarief van ons. Dit zijn een soort abonnementskosten. Per kwartaal betalen wij de huisarts een bedrag voor zijn beschikbaarheid, óók als je niet bij de huisarts bent geweest. Deze kosten worden volledig vergoed en je betaalt hierover geen eigen risico.

Laat de huisarts extra onderzoek doen, zoals bloedprikken dan valt dit wel onder het eigen risico. Net als de geneesmiddelen die een huisarts voorschrijft.

Soms betaal je eigen risico

Je betaalt geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts, huisartsassistent, praktijkondersteuner of huisartsenpost. Het eigen risico geldt wel voor:  

  • Laboratoriumonderzoek dat samenhangt met de huisartsenzorg, bijvoorbeeld weefsel- of bloedonderzoek.
  • Je kunt je laten testen op soa's via de huisarts. Eventueel laboratoriumonderzoek valt dan onder het eigen risico.
  • Medicijnen die jouw huisarts voorschrijft (behalve als het voorkeursmedicijnen zijn, hiervoor betaal je  geen eigen risico).
  • De kosten van een spiraaltje (maar niet voor het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje, hiervoor betaal je bij de huisarts géén eigen risico).
  • Behandelingen die jouw huisarts niet kan doen, maar waarvoor je naar een ziekenhuis moet

Alleen als je eigen risico moet betalen, krijg je van ons een factuur.

Lees meer over het eigen risico

Huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp

Als we direct hulp nodig hebben, hebben veel mensen de neiging om meteen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan. Voor zorg op de spoedeisende hulp betaal je eigen risico. Hierdoor kost een bezoek aan de spoedeisende hulp je altijd geld. In de meeste gevallen kun je gewoon terecht bij je huisarts. Voor zorg door de huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico. Bel daarom altijd eerst jouw huisarts. Heeft het spoed, dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen. 

Is het avond of weekend of dan kun je bij de huisartsenpost terecht. Bel eerst even. 
Dat kan je een onnodig bezoek besparen. Als dat nodig is word je door de huisarts of huisartsenpost doorgestuurd naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.