De huisarts is je eerste aanspreekpunt voor vragen over je gezondheid. Huisartsen zijn breed opgeleid en weten veel van veelvoorkomende ziekten en klachten. Ook kunnen ze zorgen voor een verwijzing naar een medisch specialist.

Je bent niet verplicht om je in te schrijven bij een huisarts. Toch hebben veel mensen in Nederland een vaste huisarts. Dit heeft voordelen. Zo kent de arts je medische situatie en weet jij waar je snel terechtkunt bij gezondheidsklachten. 

Zo vind je een huisarts

Bij ZEKUR kies je altijd je eigen huisarts. In de ZEKUR Zorgvinder zie je eenvoudig welke artsen er bij jou in de buurt zitten.  

Soms kun je niet bij de huisarts van jouw voorkeur terecht. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Je woont te ver van de praktijk.
  • De praktijk zit vol en neemt geen nieuwe patiënten meer aan.
  • Jij en de huisarts hebben een andere mening over bepaalde zorgzaken. Bijvoorbeeld over alternatieve geneeswijzen of euthanasie.

Kies dan voor een andere huisarts.

 

Ik kan geen huisarts vinden

Lukt het je niet om een huisarts te vinden? Neem dan contact met ons op via 088 131 16 18. Onze zorgmedewerkers van Zorgadvies en Bemiddeling helpen je om een huisarts te vinden.

Geen huisarts, maar wel zorg nodig

Heb je geen huisarts, maar heb je wel zorg nodig? Dan kun je als passant terecht bij een huisarts. Deze bepaalt of er sprake is van een dringende zorgvraag. In dat geval is een arts verplicht je te helpen. Als een arts je helpt, mag hij een passantentarief in rekening brengen. Dit moet je vaak direct betalen. Declareer je rekening vervolgens bij ons via Mijn ZEKUR Zorg of de ZEKUR Zorg App.

Is er geen sprake van spoed? Dan mag een arts je weigeren. Bel in dat geval met onze zorgmedewerkers van Zorgadvies en Bemiddeling via 088 131 16 18. Zij helpen je om een huisarts te vinden.

Van huisarts veranderen

Wil je van arts wisselen? Volg dan de volgende stappen:

  • Vraag of de huisarts waar je naartoe wilt nieuwe patiënten aanneemt. Zo ja, schrijf je vervolgens in.
  • Laat je oude huisarts weten dat je een nieuwe huisarts hebt gevonden. Dit kan vaak mondeling, telefonisch of schriftelijk.
  • Vraag je oude huisarts om je dossier door te sturen naar je nieuwe huisarts. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo is je nieuwe arts op de hoogte van je medische situatie.

Huisarts
Huisarts longonderzoek

Kosten huisartsbezoek

De kosten van een bezoek aan de huisarts worden vergoed vanuit je basisverzekering. Dit geldt ook voor een afspraak bij de doktersassistent, praktijkondersteuner of huisartsenpost. Voor deze zorg betaal je geen eigen risico.

Is er extra onderzoek nodig? Dan valt dat soms wel onder je eigen risico. Bijvoorbeeld bij bloed- of weefselonderzoek in een laboratorium. Voorgeschreven medicijnen vallen ook onder je eigen risico.

Lees meer over de vergoedingen voor een huisartsbezoek.

Huisartsenpost of spoedeisende hulp

Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd direct 112.

Heb je medische klachten, maar is de huisartsenpraktijk gesloten? Bij vakanties regelen huisartsen vaak een vervanger waar je terechtkunt. Heb je 's avonds of in het weekend een medische klacht? Bel dan de huisartsenpost. Daar bepalen ze telefonisch of je meteen geholpen wordt bij de huisartsenpost of dat je klachten kunnen wachten totdat je eigen huisartsenpraktijk weer open is.

De huisarts of huisartsenpost kan je ook doorverwijzen naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Neem altijd eerst contact op met de huisarts of huisartsenpost voordat je naar de spoedeisende hulp gaat.

De kosten voor een bezoek aan de huisartsenpost worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij de spoedeisende hulp betaal je je eigen risico als je dit nog niet hebt gebruikt.

Thuisarts.nl

Twijfel je of je naar de huisarts moet? Of wil je meer informatie over een bepaalde ziekte of aandoening? Neem dan eens een kijkje op Thuisarts.nl. Op deze website vind je betrouwbare informatie over gezondheid en ziektes. De teksten op Thuisarts.nl worden namelijk geschreven in samenwerking met artsen. Huisartsen gebruiken de website zelf ook als informatiebron. Je vindt de informatie van Thuisarts ook terug in de ZEKUR Zorg App.