Wijzigingen 2021

Dit is in 2021 verandert in je zorgverzekering

Ieder jaar verandert de zorgverzekering. De overheid verandert de inhoud van de basisverzekering en wij voeren zelf wijzigingen door in onze aanvullende verzekeringen. Er zijn vergoedingen bijgekomen, vervallen of de hoogte van een vergoeding is gewijzigd. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke wijzigingen voor jou. Kijk op het wijzigingsoverzicht voor het volledige overzicht.,

Basisverzekering

Brexit
Op 1 januari 2021 stoppen de afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Waarschijnlijk verandert de vergoeding van zorgkosten in het Verenigd Koninkrijk. Het kan zijn dat je minder vergoeding ontvangt. Zodra wij meer weten, lees je dat hier.

Aftoppingsgrens automatisch incasso
Als je aan ons een bedrag voor eigen risico moest betalen van € 220,- of minder, dan wordt het bedrag automatische afgeschreven van jouw rekening. Dit bedrag is verhoogd naar € 385,-. Zo heb je minder omkijken naar je betalingen. Als het bedrag hoger is dan € 385,-, dan schrijven wij het niet automatisch af. Je krijgt dan een rekening van ons. Je kan dan betalen via iDEAL of door het bedrag zelf over te maken. Vind je het bedrag te hoog om in 1 keer te betalen? Dan kan je het eigen risico in delen betalen. Lees meer over het betalen van je eigen risico in delen

Eigen bijdragen en maximale vergoedingen
Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Of er geldt een maximale vergoeding. Dan vergoeden wij niet meer dan een bepaald bedrag. De hoogte van bepaalde eigen bijdragen of maximale vergoedingen is voor 2021 gewijzigd. Het verplicht eigen risico blijft € 385,-. Bekijk het overzicht van eigen bijdragen en maximale vergoedingen.

Zorg in Marokkko
Het Verdrag met Marokko bestaat niet meer. Wij geven geen 111-formulieren meer af. Je hebt nog steeds recht op spoedeisende zorg, maar niet meer op grond van het verdrag. 

Corona
Er is vanuit de basisverzekering tijdelijk en onder voorwaarden recht op vergoeding voor zorg na herstel van COVID-19. Dit tijdelijk recht is verlengd en geldt tot 1 augustus 2021. Een belangrijke voorwaarde is dat je meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. Zo help jij jezelf en een ander. Lees hier meer informatie.

Ziekenhuizen
Met Gewoon ZEKUR Vrij ben je vrij om je eigen zorgverlener te kiezen en maakt het niet uit of jouw zorgverlener een contract met ons heeft. Als je Gewoon ZEKUR hebt, dan bepaal je ook zelf naar welke zorgverlener je toegaat. Maar wat je vergoed krijgt, is afhankelijk van de zorgverlener die je kiest. Voor spoedeisende hulp en bevalling kan je altijd in elk ziekenhuis terecht. Ga je voor planbare zorg naar een ziekenhuis waarmee wij een contract hebben, dan wordt 100% vergoed. Je hebt de keuze uit een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Op ZEKUR.nl/ziekenhuizen vind je een actueel overzicht van de ziekenhuizen waarmee wij in 2021 een contract hebben.

Aanvullende zorgverzekeringen

ZEKUR Tand

Je krijgt een 75% van de kosten van de tandarts vergoed. Periodieke controles C11 en C13 worden 100% vergoed. In totaal vergoeden wij tot € 250,- per jaar. De eigen bijdrage voor een gebitsprothese wordt volledig vergoed.

Extra ZEKUR 

Eigen bijdrage bevalling en kraamzorg
Als je bevalt in een ziekenhuis of geboortecentrum zonder dat dit medisch noodzakelijk is, vergoeden wij je eigen bijdrage nu ook als je bevalt in een geboortecentrum waar wij geen contract mee hebben. Jouw eigen bijdrage bij kraamzorg van een kraamzorginstelling vergoeden wij nu ook als de kraamzorginstelling geen contract met ons heeft.

Beweegzorg/Fysio
In 2020 heb je voor beweegzorg het Budget Therapieën. In dit budget is naast fysiotherapie ook de vergoeding voor bijvoorbeeld podotherapie, huidbehandelingen, stottertherapie en ergotherapie opgenomen. In 2021 bestaat dit budget niet meer en hebben de verschillende therapieën een eigen vergoeding. Voor bijvoorbeeld fysiotherapie ontvang je in 2021 een vergoeding tot maximaal 12 behandelingen per kalenderjaar. Manuele therapie door de fysiotherapeut, valt ook onder fysiotherapie. Hiervoor is de vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per kalenderjaar. Deze 9 behandelingen vallen onder de 12 behandelingen voor fysiotherapie. 

Tandarts 
Je krijgt 75% van de kosten van de tandarts vergoed. Periodieke controles C11 en C13 worden 100% vergoed. In totaal vergoeden wij tot € 500,- per jaar. De eigen bijdrage voor een gebitsprothese wordt volledig vergoed.

Kijk voor een overzicht met alle wijzigingen in het Uitgebreide Wijzigingsoverzicht
Kijk hier voor een overzicht van de verschillen in de vergoedingen. 

Meer zorgverzekeringen

We hebben 2 basisverzekeringen en verschillende aanvullende verzekeringen. Bekijk alle zorgverzekeringen en kies welke het beste bij jou past. Daarnaast kan je per 1 januari 2021 de Zorgongevallenverzekering bij jouw ZEKUR Zorgverzekering afsluiten. 

Belangrijke data

15 september

Prinsjesdag! De overheid heeft bekend gemaakt wat er verandert in de basisverzekering. 

 

november  

Half november hebben alle zorgverzekeraars aan hun klanten de premie bekend maken. 

 

17 december

Je hebt tot het einde van het jaar de tijd om over te stappen. Het verwerken van je opzegging kost natuurlijk tijd. Heb je dit voor 17 december gedaan, dan voorkom je een dubbele afschrijving voor de premie van januari. 

 

31 december 

Dit is de laatste dag van het jaar dat je je zorgverzekering voor het nieuwe jaar kan opzeggen. 


31 januari 

Dit is de laatste dag dat je je verzekering kan wijzigen. Dit doe je eenvoudig via Mijn ZEKUR Zorg. Dit ook is de laatste dag voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Dan moet je wel je oude verzekering voor 31 december hebben opgezegd. Je nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Dit is ook de laatste dag dat je het gespreid betalen van je eigen risico kan aanvragen. Vraag je deze regeling na 31 januari aan, dan gaat deze het volgende jaar in als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. 

Overstappen naar ZEKUR Zorg

Overstappen van zorgverzekering

Je kan makkelijk overstappen naar ZEKUR via onze Opzegservice. Sluit online je verzekering af en laat ons je verzekering per 1 januari voor je opzeggen bij je huidige verzekeraar. Overstappen kan tot 31 december. Als je na 31 december wilt overstappen, moet je wel je oude verzekering voor 31 december hebben opgezegd.
Je zorgpas ontvang je binnen 10 dagen na de ingangsdatum van je ZEKUR Zorgverzekering.