Dit verandert in 2022 in je zorgverzekering

Ieder jaar verandert de zorgverzekering. De overheid verandert de inhoud van de basisverzekering en wij voeren zelf wijzigingen door in onze aanvullende verzekeringen. Er zijn vergoedingen bijgekomen, vervallen of de hoogte van een vergoeding is gewijzigd. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke wijzigingen voor jou. Kijk in het wijzigingsoverzicht voor het volledige overzicht.

Algemeen

Nota's moeten zijn voorzien van een aantal gegevens. Op de nota moet ook de datum waarop de nota door de zorgverlener is aangemaakt, staan. En er moet een notanummer op staan. Lees hier waar een nota ook aan moet voldoen. 

 

Basisverzekering

Geestelijke Gezondheids Zorg voor 18 jaar en ouder
Zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg zetten de zorg nu apart op de nota. Op de nota staan bijvoorbeeld de kosten van een onderzoek. Of de duur van een afspraak. Je kan de nota hierdoor makkelijker controleren. Zorgverleners sturen de nota vaak aan het eind van de maand. Heb je je eigen risico voor 2022 niet gebruikt? Dan moet je ook dit eigen risico betalen.

Geneesmiddelen en kosten van de apotheek
Hebben wij geen contract met jouw apotheek? Dan krijg je vanaf 2022 de nota van de apotheek. Dit betekent dat je de nota eerst zelf betaalt. Deze nota declareer daarna je bij ons. Jouw apotheek kan dit niet meer voor je doen.

Verwijzing oogarts
Jouw orthoptist mag nu ook verwijzen naar een medisch specialist.

Aanvullende zorgverzekering

Extra ZEKUR Zorg

Eigen bijdrage gezichtshulpmiddelen
De wettelijke eigen bijdrage voor gezichtshulpmiddelen wordt vergoed. Er is geen leeftijdsgrens meer.

Nieuw: vergoeding nazorg moeder en kind
Je ontvangt een vergoeding van 6 uur kraamzorg (nazorg) per bevalling als jij of jouw baby in het
ziekenhuis heeft gelegen tijdens de eerste 10 dagen van de kraamtijd. De uren kraamzorg kunnen ook besteed worden aan ondersteuning en advisering over de verzorging van jouw geadopteerde baby van jonger dan 3 maanden. De kraamzorgorganisatie stelt het aantal noodzakelijk uren vast.

Nieuw: vergoeding borstkolf
Je ontvangt een eenmalige vergoeding van € 80,- voor de looptijd van de verzekering voor de huur of aanschaf van een (elektrische) borstkolf.

Nieuw: vergoeding lactatiedeskundige
Je ontvangt een vergoeding van maximaal € 200,- per bevalling voor een lactatiekundig consult als je problemen hebt met de borstvoeding . De lactatiekundige moet lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) of de Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding (VSBB). Je hebt een verwijzing nodig van verloskundige, kraamzorgorganisatie, consultatiebureauarts of Jeugdgezondheidszorg-verpleegkundige.

Meer zorgverzekeringen

We hebben 2 basisverzekeringen en verschillende aanvullende verzekeringen. Bekijk alle zorgverzekeringen en kies welke het beste bij jou past. Daarnaast kan je de Zorgongevallenverzekering bij jouw ZEKUR Zorgverzekering afsluiten. 

Belangrijke data

15 september

Prinsjesdag! De overheid heeft bekend gemaakt wat er verandert in de basisverzekering. 

 

november  

Half november hebben alle zorgverzekeraars aan hun klanten de premie bekend maken. 

 

17 december

Je hebt tot het einde van het jaar de tijd om over te stappen. Het verwerken van je opzegging kost natuurlijk tijd. Heb je dit voor 17 december gedaan, dan voorkom je een dubbele afschrijving voor de premie van januari. 

 

31 december 

Dit is de laatste dag van het jaar dat je je zorgverzekering voor het nieuwe jaar kan opzeggen. 


31 januari 

Dit is de laatste dag dat je je verzekering kan wijzigen. Dit doe je eenvoudig via Mijn ZEKUR Zorg. Dit ook is de laatste dag voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Dan moet je wel je oude verzekering voor 31 december hebben opgezegd. Je nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Dit is ook de laatste dag dat je het gespreid betalen van je eigen risico kan aanvragen. Vraag je deze regeling na 31 januari aan, dan gaat deze het volgende jaar in als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet.