Als elke seconde telt: leren reanimeren

14 december 2022

Handelen bij een hartstilstand

Het kan zomaar gebeuren. Je loopt op straat en opeens zakt iemand in elkaar. Dat is enorm schrikken! Weet jij dan wat je moet doen? Bel altijd 112 of laat iemand anders dit doen terwijl jij bij het slachtoffer blijft. De medewerkers stellen vragen over de situatie en geven instructies over wat je moet doen. Als je meer wilt weten over wat je zelf kunt doen in zulke situaties, kun je een EHBO- of AED- en reanimatiecursus volgen.

AED’s

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Deze geeft een elektrische schok waardoor het hart een reset krijgt. Zo kan het hart weer normaal gaan kloppen. Bij een hartstilstand lijkt het vaak alsof het hart niks meer doet. De hartslag is dan zo laag dat je deze niet kunt voelen. Het hart pompt daardoor onvoldoende zuurstof rond. De AED is heel gevoelig en voelt de hartslag wel als deze er nog is. Zo weet het apparaat precies wanneer er wel of niet een schok gegeven moet worden.

De meeste AED’s hangen op openbare plekken die makkelijk bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld bij de deur van een school, bedrijf of winkel. Ook steeds meer sportscholen en verenigingen hebben een AED. Als je weet waar bij jou in de buurt een AED is, haal je deze snel op als het nodig is. Is er bij jou nog geen AED in de buurt of heeft de sportvereniging geen AED? Dan kun je via BuurtAED geld inzamelen om er 1 aan te schaffen.

 

Reanimatiecursussen

Door het hele land organiseren onder andere de Hartstichting en het Rode Kruis AED- en reanimatiecursussen. De cursussen worden ook gegeven voor bedrijven, verenigingen en scholen. Informeer op je werk of vereniging of dit georganiseerd kan worden.

Tijdens een cursus oefen je op een reanimatiepop met de AED en het reanimeren. Zo weet je precies wat je moet doen als het echt nodig is. Na afloop krijg je een certificaat en kun je je bijvoorbeeld aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Je krijgt dan een oproep als er bij jou in de buurt iemand gereanimeerd moet worden.

 

EHBO-cursussen

Als je meer wilt weten over wat je nog meer kunt doen bij ongelukken, dan kun je een EHBO-cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je bijvoorbeeld hoe je een verband aanlegt, wat je moet doen bij een verstuikte enkel en hoe je iemand helpt die flauwvalt. Deze cursussen bestaan vaak uit meerdere lessen en een examen.  

Iedereen kan een cursus volgen en het kost niet veel tijd. En vaak is het zelfs erg gezellig! Je ontmoet nieuwe mensen en je leert hoe je iemand in nood kunt helpen. Via je zorgverzekering is het soms mogelijk om de kosten voor een AED- en reanimatiecursus vergoed te krijgen. Dit kun je terugvinden bij de vergoedingen van je verzekering.

Met de aanvullende zorgverzekering Extra ZEKUR Zorg krijg je een vergoeding voor preventieve cursussen, zoals een EHBO- of AED- en reanimatiecursus. Bereken je premie voor de ZEKUR Zorgverzekering.

Bronnen: BuurtAED, Hartstichting, Rode Kruis, HartslagNu

Gerelateerd

28 april 2025
Zonnebrandcrème: feiten en fabels

Nu de zonkracht weer sterker wordt, is het belangrijk om je lichaam goed te beschermen tegen de zon. Maar over zonnebrandcrème bestaan de laatste tijd veel misverstanden. Waar moet je op letten als je zonnebrandcrème koopt en gebruikt? Dat vroegen we aan Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding in het Erasmus MC en medeoprichter van De Huidkanker Stichting. Hij gaat in op de feiten en fabels rondom zonnebrandcrème.

3 april 2025
Verstandig de zon in: feiten en fabels

Nu het weer warmer wordt gaan we graag naar buiten. Lekker genieten van het mooie weer. Maar hoe ga je verstandig om met de zon? Dat vroegen we aan Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding in het Erasmus MC en medeoprichter van De Huidkanker Stichting. Hij gaat in op de feiten en fabels rondom zonnen.

3 december 2024
Tips tegen een winterdip

Veel mensen hebben in de wintermaanden last van vermoeidheid en somberheid. Het weer kun je niet veranderen, maar hoe je ermee omgaat wel. Lees daarom snel onze tips tegen een winterdip. 

28 november 2024
Spoedeisende zorg in het buitenland: wie betaalt de kosten?

Met een Nederlandse zorgverzekering heb je wereldwijd recht op spoedeisende zorg. Maar dat betekent niet automatisch dat je alle kosten vergoed krijgt. Hoe zit het precies met de vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland? 

21 november 2024
Kom van je kont af: tips om ook tijdens je werkdag te blijven bewegen

Nederlanders zitten te veel en te lang: ruim 9 uur per dag. En dat zorgt voor gezondheidsrisico’s, zoals meer kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Het is dus belangrijk om elke dag voldoende te bewegen. Maar hoe doe je dat als je veel werkt? We geven tips om ook tijdens je werk actief te blijven.