Zorg14 december 2022

Als elke seconde telt: leren reanimeren

Het kan zomaar gebeuren. Je loopt op straat en opeens zakt iemand in elkaar. Dat is enorm schrikken! Weet jij dan wat je moet doen? 

Bel altijd 112 of laat iemand anders dit doen terwijl jij bij het slachtoffer blijft. Zij stellen vragen over de situatie en geven instructies over wat je moet doen. Als je meer wil weten over wat jij zelf kan doen in zulke situaties, kan je een EHBO- of AED- en reanimatiecursus volgen.

AED’s

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Deze geeft een elektrische schok zodat het hart een reset krijgt. Zo kan het hart weer normaal gaan kloppen. Bij een hartstilstand lijkt het vaak alsof het hart niks meer doet. De hartslag is dan zo laag dat je deze niet kan voelen. Het hart pompt daardoor onvoldoende zuurstof rond. De AED is heel gevoelig en voelt de hartslag wel als deze er nog is. Zo weet het precies wanneer er wel of niet een schok gegeven moet worden.

De meeste AED’s hangen op openbare plekken die makkelijk bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld bij de deur van een school, bedrijven of winkels. Ook steeds meer sportscholen en verenigingen hebben een AED. Als je weet waar bij jou in de buurt een AED is haal je deze snel op als het nodig is. Is er bij jou nog geen AED in de buurt of heeft de sportvereniging geen AED, dan  kan je via BuurtAED geld inzamelen om er 1 aan te schaffen.

Reanimatiecursussen

Door het hele land organiseren onder andere de Hartstichting en het Rode Kruis AED- en reanimatiecursussen. De cursussen worden ook gegeven voor bedrijven, verenigingen en scholen. Informeer op je werk of bij je vereniging of dit georganiseerd kan worden. Tijdens een cursus oefen je op een reanimatiepop met de AED en het reanimeren. Zo weet je precies wat je moet doen als het echt nodig is. Na afloop krijg je een certificaat en kan je je bijvoorbeeld aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Je krijgt dan een oproep als er bij jou in de buurt iemand gereanimeerd moet worden.

EHBO cursussen

Als je meer wil weten of wat je nog meer kunt doen bij ongelukken, kan je een EHBO cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je bijvoorbeeld hoe je een verband aanlegt, wat je moet doen bij een verstuikte enkel en hoe je iemand helpt die flauwvalt. Deze cursussen bestaan vaak uit meerdere lessen en een examen.  

Iedereen kan een cursus volgen en het kost niet veel tijd. En vaak is het zelfs heel erg gezellig! Je ontmoet nieuwe mensen en je leert hoe je iemand in nood kunt helpen. Via je zorgverzekering is het soms mogelijk om de kosten voor een AED- en reanimatiecursus vergoed te krijgen. Dit kan je terugvinden bij de vergoedingen van jouw verzekering.

 Met de aanvullende zorgverzekering Extra ZEKUR Zorg krijg je een vergoeding voor preventieve cursussen. Zoals een EHBO- of AED- en reanimatiecursus. Bereken jouw premie voor de ZEKUR Zorgverzekering.

Bronnen: BuurtAED, Hartstichting, Rode Kruis, HartslagNu