Hoe werkt een particuliere aansprakelijkheids­verzekering?

4 september 2020

Stel je fiets valt per ongeluk tegen de auto van iemand anders en veroorzaakt een grote kras. Of je bent bij vrienden thuis en stoot per ongeluk een dure vaas om. Of je kind maakt een verftekening op de muur als je op bezoek bent bij opa en oma. In de wet is het geregeld dat je aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade die jij veroorzaakt bij een ander. Dit kan betekenen dat je een schadevergoeding moet betalen. Hiervoor kun je je verzekeren. Hoe zit dit precies?

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering wordt soms ook wel een WA-verzekering genoemd: je verzekert je voor schade die je veroorzaakt bij een ander. Het is in Nederland niet verplicht om een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is dit wel handig om te doen. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen, al helemaal als je letsel veroorzaakt bij iemand. Meestal sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor je hele gezin. Als je zoontje met zijn skelter schade veroorzaakt aan de geparkeerde auto van de buren, ben je daar ook voor verzekerd. 


Geen opzet

De aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit als de schade niet opzettelijk is. Als je met opzet een ander schade toebrengt, bijvoorbeeld door geweld te gebruiken, dan keert de verzekering niet uit. Als je slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf moet je de schade verhalen op de dader zelf.

 

Schade aan een ander

Let er ook op dat voor materiële schade de aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor schade bij een ander. Als jouw partner met wie je samenwoont een glas wijn over de bank laat vallen, valt dit onder een inboedelverzekering en niet onder een aansprakelijkheidsverzekering. Als je zulke schade wilt verzekeren kun je een all risk inboedelverzekering afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert wel letselschade die je per ongeluk aan bijvoorbeeld je partner toebrengt. 

 

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Er is een verschil tussen een particuliere en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als je werk voor iemand uitvoert en tijdens de werkzaamheden schade aan iets of iemand veroorzaakt, heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering is dan niet voldoende. 

Bij ZEKUR zit de particuliere aansprakelijkheidsverzekering in onze woonverzekeringsbundels. Deze bundels zijn helemaal afgestemd op jouw woonsituatie! Nieuwsgierig? Bereken direct je premie.

Bron: Verbond van Verzekeraars