Hoe werkt een particuliere aansprakelijkheids­verzekering?

4 september 2020

Verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen

Stel: je fiets valt per ongeluk tegen de auto van iemand anders. Of je bent bij vrienden thuis en stoot per ongeluk een dure vaas om. Of je kind maakt een verftekening op de muur als je op bezoek bent bij opa en oma. Je kunt dan verantwoordelijk gesteld worden voor de schade. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je je hiervoor verzekeren. In deze blog leggen we uit hoe een particuliere aansprakelijkheidsverzekering werkt.

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering wordt soms ook wel een WA-verzekering genoemd: je verzekert je voor schade die je veroorzaakt bij een ander. Het is in Nederland niet verplicht om een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is dit wel handig om te doen. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen, al helemaal als je letsel veroorzaakt bij iemand. Meestal sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor je hele gezin. Als je zoontje met zijn skelter schade veroorzaakt aan de geparkeerde auto van de buren, ben je daar ook voor verzekerd. 


Geen opzet

De aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit als de schade niet opzettelijk is. Als je met opzet een ander schade toebrengt, bijvoorbeeld door geweld te gebruiken, dan keert de verzekering niet uit. Als je slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf moet je de schade verhalen op de dader zelf.

 

Schade aan een ander

Let er ook op dat voor materiële schade de aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor schade bij een ander. Als jouw partner met wie je samenwoont een glas wijn over de bank laat vallen, valt dit onder een inboedelverzekering en niet onder een aansprakelijkheidsverzekering. Als je zulke schade wilt verzekeren kun je een all risk inboedelverzekering afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert wel letselschade die je per ongeluk aan bijvoorbeeld je partner toebrengt. 

 

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Er is een verschil tussen een particuliere en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als je werk voor iemand uitvoert en tijdens de werkzaamheden schade aan iets of iemand veroorzaakt, heb je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering is dan niet voldoende. 

Bij ZEKUR zit de particuliere aansprakelijkheidsverzekering in onze woonverzekeringsbundels. Deze bundels zijn helemaal afgestemd op jouw woonsituatie! Nieuwsgierig? Bereken direct je premie.

Bron: Verbond van Verzekeraars  

Gerelateerd

1 juli 2025
Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

10 december 2024
Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

19 november 2024
Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

4 juni 2024
3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.