Wonen4 oktober 2023

Kinderen en aansprakelijkheid: zo zit dat

Als je kinderen hebt, gaat er weleens wat kapot. Dat is vervelend als dit met jouw eigen spullen gebeurt, maar nog vervelender als er spullen van een ander kapotgaan. Bijvoorbeeld als jouw kind met een skelter te dicht langs de auto van de buurman rijdt en krassen veroorzaakt. Of met een watervaste stift op de bank van opa en oma kleurt. Of in een driftbui de telefoon van een ander kind op de grond gooit. Als ouder ben je in veel gevallen aansprakelijk voor schade of verwondingen bij een ander die zijn veroorzaakt door jouw kind. Maar hoe zit dit precies?

Op de website van de Rijksoverheid staat dat je als ouders verantwoordelijk bent voor kinderen jonger dan 14 jaar die schade bij een ander veroorzaken. Het maakt hierbij niet uit of de schade per ongeluk of opzettelijk is veroorzaakt. Is jouw kind 14 of 15 jaar, dan wordt het zelf aansprakelijk gesteld. Maar als je als ouder iets had kunnen doen om ervoor te zorgen dat jouw kind de schade niet veroorzaakte, dan ben je als ouder aansprakelijk. Vanaf 16 jaar zijn kinderen altijd zelf aansprakelijk. Het kan zijn dat je je niet aansprakelijk voelt, maar dit voor de wet wel kan zijn. Als jijzelf als ouder of jouw kind aansprakelijk wordt gesteld, dan kan je jouw aansprakelijkheidsverzekering aanspreken. Let er hierbij wel op dat niet alle aansprakelijkheid verzekerd is.

Jouw aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade namelijk vaak alleen als er geen sprake is van opzet. Maar natuurlijk maken kinderen soms ook opzettelijk iets kapot. Als jouw kind jonger is dan 14 jaar, dan wordt schade die is veroorzaakt door jouw kind vergoed. Het maakt dan niet uit of dit opzettelijk is gebeurd of een ongelukje was. Dat geldt ook voor verwondingen die jouw kind veroorzaakt.

Vanaf 14 jaar maakt het wel uit of jouw kind iets met opzet kapotmaakt, beschadigt of iemand verwondt. Als dit het geval is, dan is de schade niet verzekerd. Ook als je als ouder er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat dit niet kon gebeuren. Jouw kind of jijzelf moet de schade dan zelf vergoeden.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

In Nederland hebben de meeste mensen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Let er hierbij op dat je jouw kinderen hierop meeverzekert. Bij ZEKUR sluit je bij jouw woonverzekering in 1 keer een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering af. De bundels zijn afgestemd op jouw woonsituatie. Wil je jouw kinderen meeverzekeren, sluit dan de woonverzekeringsbundel voor Gezin of Eénoudergezin af. In deze bundel zijn kinderen meeverzekerd zolang ze thuis wonen of voor hun studie op kamers wonen.

Bekijk de ZEKUR Woonverzekeringen en bereken jouw premie.