Wonen30 maart 2022

Heb jij al rookmelders in huis?

Rookmelders zijn ontzettend belangrijk. Als je slaapt, ruik je namelijk niets. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Rook bevat veel giftige gassen, waardoor je snel het bewustzijn verliest. Bij brand word je van een rooklucht niet wakker, waardoor het ophangen van rookmelders enorm belangrijk is. Want horen kan je meestal wel! En hoe sneller je kan handelen, hoe groter de kans is dat je brandschade of letsel kan voorkomen. Dat ze per 1 juli verplicht zijn, betekent niet dat je moet wachten tot 1 juli. Rookmelders hang je op om jezelf en andere huisgenoten te beschermen.

1. Koop een goede rookmelders

Er zijn verschillende soorten rookmelders te koop. Je hebt rookmelders die afgaan op stofdeeltjes, anderen op warmte. Ook heb je speciale melders voor doven en slechthorenden die lichtflitsen afgeven. Daarnaast kan je ook geschakelde rookmelders kopen. Genoeg keuze dus! Bij het kopen van een rookmelder moet je letten op het Europese keurmerk EN 14604. Dat betekent dat hij aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Kijk ook naar de levensduur. Na 10 jaar werkt de rookdetectie minder goed en moet je de rookmelder vervangen. Daarnaast kan je letten op de soort batterij die je nodig hebt. Bij goedkope rookmelders moet je vaak jaarlijks de batterij vervangen. Hierdoor is de rookmelder goedkoop in aanschaf, maar duur in onderhoud. Je kan ook rookmelders kopen waarbij de batterij 10 jaar meegaat. 

2. Hang rookmelders aan het plafond op elke verdieping

Je hangt rookmelders op aan het plafond. Rook stijgt op, dus is dat de eerste plek waar rook gedetecteerd wordt. Je hangt ze op minimaal 50 cm afstand van een muur of een hoek. Je moet er straks dus 1 op elke verdieping hangen. De brandweer adviseert om in elk geval 1 op te hangen op je vluchtroute en 1 in elke slaapkamer. Zo hoor je nog sneller als er brand is. Hang ze niet boven een verwarming, op tochtige plekken of bij een ventilator. Wil je weten waar en hoeveel rookmelders jij nodig hebt voor jouw woning? Op rookmelders.nl kan je een gratis rookmelderwijzer invullen. Hierna krijg je passend advies voor jouw woonsituatie.

3. Stofzuig je rookmelder

Huh wat? Als je maandelijks je rookmelder even stofzuigt, voorkom je dat je stof zich verzamelt in je rookmelder en rooksensoren minder of niet werken. Hiervoor moet je hem wel even van het plafond halen. En als je hem dan toch stofzuigt, test hem dan ook even door op de testknop te drukken.

Gaat het toch een keer mis? Met de woonverzekeringen van ZEKUR ben je verzekerd voor brandschade. Bereken hier jouw premie. Bron: Brandweer