Wonen4 september 2020

Je huis brandveilig maken, zo doe je dat!

Je moet er niet aan denken: brand in je huis! Elk jaar overkomt het duizenden mensen. Een woningbrand kan grote gevolgen hebben voor jezelf en je huisgenoten. Gelukkig kan je zelf wat doen om het risico op brand te verminderen, of de gevolgen te beperken als er toch brand uitbreekt. 

 

Controleer je meterkast

Door de zekeringen en aardlekschakelaar in je meterkast kun je elektriciteit veilig gebruiken. Zekeringen zijn de beveiliging voor een groep apparaten in je huis. Als er ergens kortsluiting optreedt, schakelt de zekering zichzelf uit. Hierdoor is de kans op brand veel kleiner. Als je vaak kortsluiting hebt, is het belangrijk de apparaten in de groep waar de zekering aan verbonden is goed te controleren.

Misschien heb je iets wel verkeerd aangesloten.  De aardlekschakelaar meet continu of de stroom die het huis ingaat gelijk is aan de stroom die het huis uitgaat. Zodra hier een afwijking in zit, kan er elektriciteit ‘lekken’. Hierdoor kan een elektrisch apparaat onder stroom komen te staan. De aardlekschakelaar voorkomt dit door meteen de stroom voor meerdere groepen of het hele huis uit te schakelen zodra hij merkt dat de stroom die erin en eruit gaat niet gelijk is. Zowel de zekeringen als de aardlekschakelaar zijn dus erg belangrijk en moeten op orde zijn. Zorg er bovendien voor dat je meterkast vrij is van brandbare materialen. 

 

Laat je cv-ketel onderhouden

Een slecht-onderhouden cv-ketel kan niet alleen brand veroorzaken, maar ook het onzichtbare en geurloze koolstofmonoxide lekken. Door je cv-ketel goed te onderhouden kan je dit voorkomen. Voor koolstofmonoxide bestaan ook speciale meldapparaten.

 

Was voorzichtig

Wassen doe je met water. Dan denk je niet meteen aan brand. Maar een lekkende waterslang kan kortsluiting veroorzaken. Controleer daarom af en toe de waterslang van je wasmachine. Als je een wasdroger hebt, maak dan na het drogen de stoffilter schoon.

 

Pas op met brandbare materialen bij het koken

Of je nu op gas kookt of op een kookplaat, zorg ervoor dat er geen brandbaar materiaal dichtbij ligt. Controleer bij een gasplaat of de gasslang nog goed aangesloten zit en niet te dichtbij de gaspit zit. Zet altijd je gasplaat of kookplaat uit als je weggaat en vergeet bovendien niet om regelmatig je afzuigkap schoon te maken. Het vet in de afzuigkap kan namelijk vlam vatten.

 

Wees voorzichtig met brandbare stoffen

Bewaar brandbare stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, in een goed geventileerde ruimte. Bewaar gasflessen altijd buitenshuis. En houd ze natuurlijk ook weg bij kinderen.

 

Gebruik elektrische apparaten volgens de gebruiksaanwijzing

Elektrische apparaten kunnen door oververhitting of kortsluiting brand veroorzaken. Gebruik ze daarom altijd volgens de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat ze niet te heet worden. Controleer de snoeren van elektrische apparaten op beschadigingen en verstop de snoeren niet onder een vloerkleed. Schakel geen stekkerdozen aan elkaar. Als je vervolgens meerdere apparaten op de stekkerdozen aansluit, kan de limiet van de stekkerdoos overschreden worden en kortsluiting veroorzaken. Bij een hevige onweersbui is het verstandig elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. En je telefoon ’s nachts opladen en op je kussen laten liggen kan ervoor zorgen dat deze te heet wordt en op deze manier brand veroorzaken. Laad je telefoon dus overdag op en haal de oplader uit het stopcontact zodra de telefoon is opgeladen. Daarmee bespaar je ook nog eens energie!

 

Pas op met sigaretten

Brand wordt nog steeds vaak veroorzaakt door sigaretten. Bijvoorbeeld door mensen die in bed roken en in slaap vallen of een asbak met een smeulende sigaret die in de prullenbak wordt gegooid. Rook niet in bed en wacht minstens 15 minuten voordat je een asbak leeggooit.

 

Stook een vuurtje veilig

Een open haard of houtkachel in je huis staat heel gezellig. Zorg ervoor dat je deze veilig aansteekt met aanmaakhoutjes en je een vonkenscherm hebt om gloeiende kooltjes uit de open haard tegen te houden. Schoorsteenbrand kun je voorkomen door jaarlijks de schoorsteen te laten vegen en droog hout te gebruiken.

Zet kaarsen op een brandvrije ondergrond en niet te dicht bij materialen die vlam kunnen vatten. Als je lucifers gebruikt, controleer dan of deze helemaal uit zijn voordat je ze weggooit. En houd aanstekers en lucifers natuurlijk weg van kinderen. 

 

Hang rookmelders op

Rookmelders redden levens. Als je slaapt ruik je niets, maar kun je wel wakker gemaakt worden door het geluid van een rookmelder. Het is daarom belangrijk om rookmelders in de buurt van een slaapkamer en in de gang te hangen zodat een brand snel ontdekt wordt.

 

Denk aan een vluchtroute

Het is goed om na te denken over vluchtroutes voor als je je woning snel moet verlaten. Als je de vluchtroute weet, oefen deze dan met je partner en gezin en spreek een plek af waar je elkaar buiten ontmoet. Zorg ervoor dat je vluchtroute vrij is , zodat je niet struikelt over spullen als je met spoed naar buiten moet.

Met bovenstaande tips kun je de kans op een brand verkleinen. Als er toch brand ontstaat kan je proberen deze te blussen als het nog om een kleine brand gaat. Welk blusmiddel je gebruikt is hierbij erg belangrijk. Bel altijd direct 112 bij een brand, ook als je deze al geblust hebt. De brandweer controleert dan of je woning veilig is. 

De schade aan je woning na een brand kan aanzienlijk zijn. Zelfs als het om een kleine brand gaat kan er al veel rook- en waterschade zijn. Met de woonverzekeringen van ZEKUR verzeker je je woning en inboedel tegen brandschade.

 

Bron: Brandweer