Zorg2 december 2022

Maak een feestje van bewegen

Elke dag een ommetje tijdens de lunch, op de fiets naar de supermarkt of de dag fris beginnen met een rondje hardlopen. Bewegen is gezond, maar hoe maak en houd je het leuk? Zeker tijdens de donkere wintermaanden is het soms lastig om in actie te komen. Probeer eens wat anders en ga op zoek naar wat jou blij maakt. Maak van bewegen geen moetje, maar een feestje! Om je alvast enthousiast te maken hebben we een paar ideeën op een rijtje gezet.

Boulderen

Boulderen is klimmen zonder touwen en zekeringen. Met een dikke mat onder je, zodat je veilig kunt vallen. Je gaat tot een hoogte van maximaal 4,5 meter. Via gekleurde klimstenen klim je een route naar boven. Deze routes gaan van beginner tot gevorderd. Er zijn zelfs routes waarbij je kleine sprongen moet maken of waar je ondersteboven hangt. Er zijn steeds meer locaties in Nederland waar je kunt boulderen. Met boulderen train je spieren, oefen je ruimtelijk inzicht en het voelt als spelen! Bij de NKBV vind je alle locaties in Nederland.

Wandelen

Het maakt niet uit of je een blokje om gaat of een meerdaagse tocht loopt. Wandelen kan overal en je bepaalt zelf de afstand. In Nederland zijn veel uitgezette wandelroutes. Je volgt paaltjes of bordjes en weet precies hoe lang de wandeling is. Je vindt routes die door het bos gaan, maar ook in de stad zijn leuke wandelingen te vinden. Voor inspiratie kijk je bij Natuurmonumenten, Wandel.nl of Staatsbosbeheer
Heb je de smaak te pakken, dan is een Lange Afstand Wandeling (LAW) een echte uitdaging! Er zijn inmiddels 23 LAW’s in Nederland. Deze vormen samen ruim 7500 kilometer aan wandelpaden.

Suppen

SUP staat voor Stand Up Paddleboarding. Met een peddel beweeg je jezelf door het water terwijl je op een SUP-board, een type surfplank, staat. Suppen kan bijna op elk water. Op grachten door de stad, kleine en grote meren, door smalle slootjes of op de golven van de zee. Je kan op plekken komen waar je anders niet komt. Het is een full body workout, maar kan ook heel ontspannend zijn. Je traint je balans en daarmee ook je core- (de spieren rondom je rug, buik en bekken). Op veel locaties kan je een SUP-board en peddel huren. Vaak kennen ze daar ook de mooiste routes in de omgeving. Suppen is leuk voor jong en oud. Wil je testen hoe goed jouw balans echt is? Daag jezelf uit en ga voor een yogales op een sup!

Yoga

Yoga bestaat uit bewegingen die je helpen om je geest en lichaam te beheersen. Een combinatie van inspanning en ontspanning. Er zijn verschillende vormen van yoga. Van heel rustige en makkelijke bewegingen die je langer vasthoudt tot snellere overgangen en moeilijkere houdingen. Je voert de oefeningen uit op jouw eigen niveau. En met behulp van kussentjes en blokken kunnen de houdingen makkelijker gemaakt worden. Je traint je balans en flexibiliteit. Er is overal in de buurt wel een yogastudio te vinden. Ook zijn er steeds meer sportscholen die yoga aanbieden als groepsles.

Pilates

Pilates is een spierversterkende sport. De bewegingen richten zich op je core. Dit zorgt voor meer stabiliteit en vermindert de kans op blessures. Uiteindelijk train je het hele lichaam. Pilates volg je bij een pilates- of yogastudio of bij een sportschool.

 Voor veel sporten worden vaak workshops of proeflessen aangeboden. Maak hier gebruik van en ontdek waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Zo zit je nergens aan vast. Als je iets nieuws gaat proberen is het slim om onder goede begeleiding te beginnen. Dan weet je zeker dat je het goed doet, krijg je goede tips en zo houd je de kans op blessures klein. Heb je moeite om jezelf te motiveren? Vraag iemand om samen te gaan. Een stok achter de deur en nog gezellig ook. Naast bewegen is ook lachen gezond, dus lach tijdens het bewegen en maak plezier!

Sporten en bewegen is natuurlijk hartstikke gezond. Maar soms gaat het even mis. Wel zo fijn als je dan verzekerd bent voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Met de aanvullende verzekeringsbundel Extra ZEKUR of de aanvullende verzekering ZEKUR fysio ben je hiervoor verzekerd. Bekijk alle aanvullende verzekeringen