Zorg12 december 2022

Op reis en je zorgverzekering

Of je nu gaat backpacken, wil relaxen op een tropisch strand of liever gaat kamperen: een goede voorbereiding is voor elke vakantie of reis belangrijk. Je weet vaak wel welke spullen je mee moet nemen naar je bestemming of welke documenten je vooraf moet regelen. Maar vergeet vooral ook je zorgverzekering niet. Malaria, een verstuikte enkel of een voedselvergiftiging: je moet er niet aan denken, maar het kan zomaar gebeuren. Dan is het goed om te weten waar je terecht kunt. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Noodzakelijke zorg

Bij een levensbedreigende situatie of ernstig letsel moet je zo snel mogelijk goede zorg krijgen. Zorg dat je het lokale alarmnummer kent of hebt opgeslagen in je telefoon. Maar ook bij een voedselvergiftiging, een tropische ziekte of ontstoken muggenbult kan het een goed idee zijn om de dokter te bellen. Neem wel altijd contact op met de ZEKUR alarmcentrale van de zorgverzekering of laat dit doen. Je krijgt dan advies over de keuze van de zorgverlener en eventueel kan de betaling van de zorgkosten worden overgenomen.

Noodzakelijke zorg in het buitenland valt onder de basisverzekering. Je krijgt het bedrag vergoed dat je in Nederland ook vergoed zou krijgen. In sommige landen zijn de zorgkosten hoger en moet je zelf het verschil bijbetalen. Als je medische kosten in het buitenland meeverzekerd bij je zorgverzekering, krijg je dit verschil ook vergoed.

Planbare zorg

Niet-spoedeisende zorg kan je vooraf plannen. Maar voor sommige medische behandelingen wil je misschien liever naar het buitenland. Bijvoorbeeld omdat de wachtlijst daar korter is of omdat je de behandeling niet in Nederland kan krijgen. Hiervoor moet je altijd eerst toestemming krijgen van je zorgverzekering. Anders worden de kosten die je maakt niet vergoed. Behandelingen die in Nederland niet worden vergoed, worden ook niet vergoed als je deze in het buitenland laat uitvoeren.

Vervoer naar Nederland (repatriëring)

Als je ernstig ziek wordt tijdens je vakantie of als je een ongeluk krijgt, kan het medisch noodzakelijk zijn om terug naar Nederland te gaan. De kosten die je hiervoor maakt, worden niet vergoed door je zorgverzekering. Met een reis- en annuleringsverzekering ben je meestal wel verzekerd voor deze kosten. Ook in het geval van repatriëring is het belangrijk om eerst te bellen met de ZEKUR alarmcentrale van je reisverzekering. Dan weet je precies wat er wel of niet vergoed wordt.

Goed om te weten

De Rijksoverheid heeft een speciale website waar je de meest recente informatie kunt vinden voor jouw reis. Reisadviezen, verplichte documenten en vaccinaties kan je hier makkelijk en snel terugvinden. Zo weet je zeker dat je altijd goed voorbereid op reis gaat!

De nummers op een rijtje

Als je zorg nodig hebt is het belangrijk dat je altijd belt met de ZEKUR alarmcentrale. Hier krijg je advies over je zorg en welke kosten er worden vergoed. Sla de telefoonnummers op in je telefoon of schrijf ze op. Dan heb je ze altijd in de buurt als je ze nodig hebt.

Spoedeisende hulp ZEKUR Zorg:                                                                      +31 40 297 57 60
Spoedeisende hulp met doorlopende reisverzekering ZEKUR Zorg:                +31 59 234 81 12
Spoedeisende hulp met doorlopende reisverzekering ZEKUR Wonen:            +31 20 592 91 52

Bekijk de ZEKUR reis- en annuleringsverzekeringen.

Bron: Rijksoverheid