Zorg9 mei 2022

Veilig zonnen, kan dat?

Op een zonnige dag lekker naar buiten om te genieten van het mooie weer. En vervolgens roodverbrand terugkomen. Het is voor veel mensen een herkenbaar beeld. Zonde van zo’n mooie dag. Wat kan je doen om toch te genieten van de zon, zonder de nadelen?

Natuurlijk heeft de zon ook een positieve impact. Zonnestralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Door elke dag een halfuur met je gezicht en handen in de zon te zijn, maak je hier al genoeg van aan. Bovendien heeft de zon een positief effect op ons humeur.

Maar helaas komt huidkanker in Nederland steeds vaker voor. Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven hiermee te maken. Een belangrijke oorzaak is de zon. Bij te veel blootstelling aan schadelijke uv-stralen gaat het DNA in je huid kapot. Dat is het geval als je verbrandt, maar ook voordat je verbrandt kan dit al het geval zijn. Als je vaak bent verbrand als kind, is later de kans op huidkanker groter. Naast een grotere kans op huidkanker, zorgt de zon ook voor pigmentvlekken en huidveroudering. Reden genoeg om te kijken hoe je veilig kan genieten van de zon.

Zonkracht

Op dagen waarop de zonkracht hoog is, is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon. De zonkracht wordt uitgedrukt in een uv-index: de hoeveelheid ultraviolette straling die de aarde bereikt. De hoeveelheid uv neemt toe als de zon hoger staat. Het varieert per seizoen en het moment van de dag. De uv-index heeft niets te maken met de temperatuur. Ook op een koude dag kan de uv-index hoog zijn. De hoogte van de straling heeft te maken met de bewolking, vocht en stof in de lucht. Vanaf een uv-index 3 wordt aangeraden je in te smeren met zonnebrandcrème. In Nederland is dat vanaf ongeveer april tot en met september.

Weren, kleren, smeren

Als de uv-index hoog is, is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de straling. Denk hierbij aan ‘weren, kleren, smeren’. Blijf tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon, draag beschermende kleding en smeer de lichaamsdelen die toch in de zon kunnen komen in met zonnebrandcrème.

Het smeren met zonnebrandcrème is op zulke dagen ook een goed idee als je in de schaduw verblijft. Want ook in de schaduw kan je verbranden. Uv-stralen kunnen weerkaatsen naar schaduwrijke plekken. Het opzetten van een parasol beschermt iets, maar dat is afhankelijk van de dikte van de stof. Alsnog smeren dus!

Zonnebrandcrème kopen

De sterkte van zonnebrandcrème wordt uitgedrukt in SPF. Aangeraden wordt om een SPF van 30 of hoger te kiezen. Een SPF van 50 betekent dat je 50 keer langer in de zon kan zijn voordat je verbrandt, dan als je niets had gesmeerd. Je zou dus kunnen zeggen dat je jezelf ’s ochtends kan insmeren en de hele dag door zou kunnen. Maar niemand smeert zo goed als de fabrikant aanraadt. Daarom is het belangrijk om je elke 2 uur opnieuw in te smeren en elke keer nadat je in het water bent geweest.

Let bij het kopen van zonnebrandcrème op de bescherming tegen UVA en UVB. De UVA-straling in zonneschijn zorgt met name voor huidveroudering. De UVB-straling kan leiden tot huidkanker. Daarnaast kan je kiezen tussen zonnebrand met een minerale filter en een chemische filter. De zonnebrand met een minerale filter geeft een laagje op je huid en reflecteert zo de straling. Hierdoor krijgt je huid een glans. Niet iedereen vindt dat fijn. Chemische zonbescherming trekt in je huid en absorbeert daar de straling. Niet elke zonnebrandcrème is goed voor het milieu. Op de website van de Consumentenbond lees je hoe je een bewuste keuze voor zonnebrandcrème maakt.

De prijs van je zonnebrandcrème is niet van invloed op de bescherming. Elke crème die je koopt moet voldoen aan de veiligheidseisen. Wel kan het invloed hebben op de smeerbaarheid, vettigheid of geur. Welke zonnebrandcrème je kiest is dus afhankelijk van je eigen voorkeur.

Ook als je zonnebrandcrème gebruikt, kan je bruin worden. Wel duurt het iets langer. Wil je veilig een bruin kleurtje krijgen? Maak dan gebruik van een zelfbruiner.  

Aftersun

Veel mensen smeren aftersun op verbrande plekjes op hun huid. Vaak denken ze dat ze hiermee de schade teniet doen. Helaas is het dan al te laat. Wel kan het natuurlijk prettig voelen om verbrande huid te koelen met een aftersun. De stoffen in aftersun kunnen soms ook weer huidirritatie veroorzaken. Een neutrale crème kan hetzelfde effect hebben, zonder de huidirritatie.

Veilig zonnen

Veilig zonnen bestaat helaas niet. Wel kan je veilig in de zon zijn en zo genieten van een mooie dag, als je je op dagen met hoge zonkracht houdt aan ‘weren, kleren en smeren’.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Sven van Egmond, medeoprichter van De Huidkanker Stichting