Zorg10 december 2020

Welke zorg wordt vergoed uit de basisverzekering?

Je zorgverzekering kiezen kan soms lastig zijn. Helemaal als je niet zeker weet welke zorg al wordt vergoed door de basisverzekering en voor welke zorg je je eventueel aanvullend wilt verzekeren. We zetten daarom de belangrijkste zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering op een rij.

Huisarts

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt voor een consult geen eigen risico. De basisverzekering vergoedt ook het inschrijftarief van een huisarts. Het inschrijftarief is het bedrag dat de huisarts per kwartaal ontvangt voor alle ingeschreven patiënten. Je huisarts stuurt facturen rechtstreeks aan je zorgverzekeraar. Als een huisarts extra onderzoek doet, bijvoorbeeld bloedprikken, valt dit wel onder het eigen risico.

Ziekenhuisbezoek

Spoedeisende zorg in het ziekenhuis wordt door de basisverzekering vergoed. Ook als je met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht met de ambulance. Moet je voor planbare zorg naar het ziekenhuis of een medisch specialist? Dan hangt de vergoeding af van welke basisverzekering je hebt. Bij een restitutiepolis krijg je een 100% vergoeding van het marktconforme tarief bij ieder ziekenhuis. Bij een naturapolis krijg je een 100% vergoeding als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. Je ziet hier welke ziekenhuizen een contract hebben met ZEKUR. We streven er naar om in 2024 met álle ziekenhuizen in Nederland een contract af te sluiten. Ziekenhuiszorg valt onder het eigen risico.

GGZ

Geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zowel voor lichte als voor zware psychische aandoeningen. Ook als je in een GGZ-instelling moet verblijven worden de eerste 3 jaar vergoedt door de basisverzekering. Je betaalt wel een eigen risico.

Verloskunde en kraamzorg

Voor verloskundige zorg en bevalling krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. Als je zonder medische noodzaak bevalt in een ziekenhuis, betaal je wel een eigen bijdrage. Met de aanvullende zorgverzekering Extra ZEKUR wordt de eigen bijdrage vergoed. Bij ZEKUR kan je met elke basisverzekering in ieder ziekenhuis bevallen. Als je de naturapolis Gewoon ZEKUR Zorg Basis hebt en je wilt thuis bevallen, dan krijg je een volledige vergoeding als je een gecontracteerde verloskundige kiest.

Ook kraamzorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Met de aanvullende zorgverzekering Extra ZEKUR krijg je de eigen bijdrage vergoed.

Medicijnen

Medicijnen die voorgeschreven worden door een arts, worden meestal vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor een eigen risico en eventueel een wettelijke bijdrage. Sommige medicijnen worden alleen volledig vergoed als je het voorkeursgeneesmiddel van je zorgverzekeraar kiest. Het voordeel daarvan is dat je geen eigen risico betaalt. Je betaalt wel eigen risico voor de terhandstellingskosten die de apotheek maakt.

Tandarts

Voor kinderen tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering tandheelkundige hulp, behalve orthodontie. Als je als volwassene een vergoeding voor tandartszorg wilt, kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. In sommige bijzondere tandheelkundige zorg is er wel een vergoeding vanuit de basisverzekering. Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Therapieën

Voor therapieën als fysiotherapie, ergotherapie en logopedie gelden andere regels. Zo wordt fysiotherapie bij aandoeningen die op de chronische lijst staan vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De behandelingen daarvoor betaal je zelf of worden vergoed door een aanvullende zorgverzekering. Fysiotherapiebehandelingen voor niet-chronische aandoeningen worden vergoed uit een aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt 10 behandeluren voor ergotherapie per jaar. Voor logopedie geldt dat er een medische noodzaak moet zijn om voor een vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking te komen.

De vergoedingen uit de basisverzekering zijn heel uitgebreid. Op de website van de Rijksoverheid lees je wat nog meer uit de basisverzekering wordt vergoed. Wil je uitgebreidere vergoedingen of wordt de zorg die jij nodig hebt niet vergoed uit de basisverzekering? Dan kan je bij ZEKUR verschillende aanvullende zorgverzekeringen afsluiten.

Bron: Rijksoverheid