Gewoon ZEKUR Zorg is Gewoon ZEKUR Zorg Basis geworden

Je kan met de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg naar meer gecontracteerde ziekenhuizen. Daarom heet deze basisverzekering vanaf 1 januari 2024 Gewoon ZEKUR Zorg Basis.

Gewoon ZEKUR Zorg is een budgetpolis: je kan voor planbare zorg terecht bij een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Bij alle andere ziekenhuizen moet je soms een deel van de kosten zelf betalen. Voor spoedeisende zorg kan je wel in elk ziekenhuis terecht. Vanaf 1 januari is dit veranderd. Wat er is veranderd, lees je hier. 

Contract met elk ziekenhuis in Nederland

We hebben met alle ziekenhuizen een contract afgesloten. De selecte contractering die we op Gewoon ZEKUR Zorg hebben, zorgt voor extra administratie bij de ziekenhuizen. En de werkdruk is daar al hoog. Ook stijgen de zorgkosten elk jaar. Dit komt doordat de vraag naar zorg toeneemt, door de stijgende loonkosten en doordat de behandelingen door moderne technieken meer kosten. Daarom hebben we het aantal gecontracteerde ziekenhuizen flink vergroot, zodat je ook voor planbare zorg altijd bij een ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kan. 

 

Andere naam

Om duidelijk te maken dat Gewoon ZEKUR Zorg geen budgetpolis meer is, krijgt deze basisverzekering een nieuwe naam. Deze basisverzekering heet nu Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Lees hier meer over deze basisverzekering

 

De premie

De premie verandert. Op Prinsjesdag kondigde de overheid aan dat de zorgpremie in 2024 stijgt. En doordat we nu alle ziekenhuizen hebben gecontracteerd, is de premie verhoogd. Dit betekent dat de premie van deze basisverzekering meer stijgt dan de geïndexeerde stijging van de overheid. 

We begrijpen dat de premiestijging meer is dan verwacht. Heb je moeite met betalen of verwacht je dit te krijgen, neem dan contact met ons op. Er zijn veel zorgverzekeringen in Nederland. Kies de zorgverzekering die het beste bij jouw situatie past. 

 

Alle wijzigingen

Ieder jaar verandert de zorgverzekering. Je leest hier welke andere veranderingen er volgend jaar zijn. 

Veelgestelde vragen Gewoon ZEKUR Zorg Basis

We begrijpen dat deze grote verandering voor 2024 vragen oproept. Lees hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden.

Gewoon ZEKUR Zorg Basis

  • 01. Wat is er anders aan de Gewoon ZEKUR Zorg Basis Polis?

    Met de Gewoon ZEKUR Zorg Basis kun je in 2024 voor planbare zorg bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen terecht. In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten. Je bent voor planbare zorg dus niet meer beperkt tot een select aantal ziekenhuizen. De uitbreiding van gecontracteerde ziekenhuizen betekent dat we voor Gewoon ZEKUR Zorg Basis niet meer de lage premie kunnen bieden die je van ons gewend bent. 

  • 02. Wat betekent deze verandering voor de premie van Gewoon ZEKUR Zorg?

    Omdat je met Gewoon ZEKUR Zorg Basis bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunt, zijn er meer gecontracteerde zorgverleners en zal de premie ook hoger worden. In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten.

  • 03. Waarom gaat de premie van mijn basisverzekering omhoog?

    Het is altijd lastig te voorspellen wat de zorg het komende jaar gaat kosten. Het is wel duidelijk dat de zorgkosten stijgen. Die stijgende zorgkosten komen doordat we ouder worden, de vraag naar zorg toeneemt, medicijnen duurder worden, kosten van behandelingen duurder worden en lonen in de zorg stijgen. De hoogte van de zorgpremie, hangt grotendeels af van deze zorgkosten. Bijna 98% van onze premies gaat naar de zorg voor onze verzekerden. Wil je weten hoe jouw premie wordt besteed, kijk dan hier.


    En omdat je met de Gewoon ZEKUR Zorg Basis straks bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen voor planbare zorg terecht kunt, is de premie ook hoger. In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten.

  • 04. Waarom is de premieverhoging meer dan de geïndexeerde stijging van de overheid?

    Omdat je met de Gewoon ZEKUR Zorg Basis in 2024 voor planbare zorg bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunt, is de premie hoger. Dit komt bovenop de geïndexeerde stijging van de overheid. In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten.

  • 05. Hoe wordt de premie voor de basisverzekering bepaald?

    Ieder jaar bepaalt de overheid wat er in het basispakket zit en hoe hoog het verplicht eigen risico is. Ook maken ze een inschatting van hoe hoog de premie zou moeten zijn. Dit heet de rekenpremie. De rekenpremie is niet de daadwerkelijke premie. Elk jaar maken zorgverzekeraars een inschatting van de zorgkosten van hun verzekerden voor komend jaar. Op basis daarvan en hoeveel van de reserves kunnen worden teruggegeven, wordt de premie bepaald.

  • 06. Waarom stijgt de premie, gezonde mensen hebben toch deze verzekering?

    Het klantenbestand van ZEKUR is divers. Sommigen hebben geen zorg nodig, anderen juist veel. In ons zorgstelsel zorgen we er samen voor dat iedereen de zorg krijgt die nodig is. Dat wordt het solidariteitsprincipe genoemd. Iemand die nooit ziek is, betaalt mee aan iemand die meer behoefte heeft aan zorg. De basisverzekering is daarom verplicht en de inhoud ervan is voor iedereen hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je zelf gezond of juist ziek bent. Iedereen met dezelfde zorgverzekering betaalt dezelfde premie en krijgt ook dezelfde zorg vergoed. 

  • 07. Verdienen jullie nu meer door de hogere premie?

    Nee. ZEKUR is een merk van Univé. ZEKUR Zorg is onderdeel van een coöperatie. Het maken van winst is dus niet het doel. Het doel is het betaalbaar houden van de zorg. Er is een directe relatie tussen de kosten voor de zorg en de hoogte van de zorgpremie. Bijna 98% van onze premies gaat naar de zorg voor de verzekerden. De overige 2% is voor onze bedrijfskosten. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor personeel en administratie. Denk hierbij aan het verwerken van declaraties en het beantwoorden van vragen. Wil je weten hoe jouw premie wordt uitgegeven, lees dan hier verder.


    Elk jaar stellen we onze premie opnieuw vast, waarbij we een schatting maken hoe hoog de zorgkosten voor het komende jaar zijn. Dat kunnen we vrij nauwkeurig, maar helemaal exact lukt dat nooit. Daardoor houden we soms dus geld over. Dit is een positief resultaat. Soms komen we geld te kort. Dan hebben we een negatief resultaat. Als aan het eind van het jaar blijkt dat we een positief resultaat hebben, dan gaat dit geld naar het verlagen van de premies, onze verplichte reserves of naar investeringen in de zorg.

  • 08. Waarom stijgt de premie van Gewoon ZEKUR Zorg Basis harder dan de premie van Gewoon ZEKUR Zorg Plus?

    De premiestijging is bij Gewoon ZEKUR Zorg Basis hoger omdat je met de Gewoon ZEKUR Zorg Basis straks voor planbare zorg bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunt. Dit is een grote  verandering in deze verzekering. Met de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Plus polis kon je al bij alle ziekenhuizen terecht en dus is de premiestijging daar minder groot.

  • 09. Waarom laten jullie de selectieve contractering van ziekenhuizen los?

    Door de selectieve contractering los te laten, kun je straks naar veel meer gecontracteerde ziekenhuizen. Dat is fijn, omdat de zorgvraag in Nederland stijgt. Bovendien zorgt de selectieve contractering voor extra administratie bij ziekenhuizen. We weten dat de werkdruk in de zorg al hoog is en willen een bijdrage leveren aan het verlagen van de administratieve lasten.

  • 10. Is straks elk ziekenhuis in Nederland gecontracteerd?

    In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten. Soms kunnen er aparte afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld bepaalde behandelingen. In de Zorgvinder zie je welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn voor 2024 en of er een speciale afspraak met een ziekenhuis is gemaakt.

  • 11. Jullie hebben nog niet met elk ziekenhuis een contract. Hoe komt dat? Hoe weet ik zeker dat ik straks naar een ziekenhuis ga met een contract?

    In 2024 hebben we met alle ziekenhuizen een contract afgesloten. Soms gaat het afsluiten van een contract snel, andere keren duurt dit langer. Soms komt een contract pas in de loop van 2024. We hebben allemaal voordeel van de scherpe onderhandelingen. Al het geld dat wordt uitgegeven, komt uit de premie en belastingen die jij betaalt. Alles wat meer wordt uitgegeven aan salarissen in de zorg, nieuwe en dure geneesmiddelen of energiekosten bij ziekenhuizen, komt voor rekening van ons allemaal. Daarom gaan we zorgvuldig om met elke euro die we uitgeven. 


    In de Zorgvinder zie je welke ziekenhuizen een contract hebben voor 2024. Kijk regelmatig in de Zorgvinder om te zien of jouw ziekenhuis al is gecontracteerd.

  • 12. Wat is het verschil tussen de Gewoon ZEKUR Zorg Basis en de Gewoon ZEKUR Zorg Plus?

    Gewoon ZEKUR Zorg Plus is een combinatieverzekering. Dat betekent dat je een vergoeding tot maximaal het marktconform tarief krijgt. Ook als er geen contract met een ziekenhuis of zorgverlener is. Behalve bij GGZ en verpleging en verzorging (wijkverpleging). Daar krijg je maximaal 90% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Gewoon ZEKUR Zorg Basis is een naturaverzekering. Dat betekent dat je 100% vergoed krijgt als je naar een ziekenhuis of zorgverlener met contract gaat en 80% vergoeding krijgt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Je eigen risico kan wel bij beide basisverzekeringen van toepassing zijn.

  • 13. Kan ik van basisverzekering wisselen?

    Ja, dat kan. ZEKUR heeft 2 basisverzekeringen in 2024: de natura basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Basis en de combinatie basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Plus. Bij Gewoon ZEKUR Zorg Basis krijg je voor planbare zorg 100% vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je 80% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Je eigen risico is wel van toepassing op deze zorg.


    Bij Gewoon ZEKUR Zorg Plus krijg je altijd een vergoeding tot maximaal het marktconform tarief, ook als je zorgverlener niet is gecontracteerd. Behalve bij GGZ en verpleging en verzorging (wijkverpleging). Dan krijg je 90% vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Je wisselt jouw basisverzekering in Mijn ZEKUR Zorg of de ZEKUR Zorg App. Dit kan tot en met 31 december 2023. Je kan daar ook jouw aanvullende verzekering en vrijwillig eigen risico aanpassen. Dit kan tot en met 31 januari 2024.   

  • 14. Als ik mijn huidige basisverzekering wil houden, moet ik dan iets doen?

    Nee, dan hoef je niks te doen.

  • 15. Wat gebeurt er als ik niets doe?

    Dan ben je per 1 januari 2024 verzekerd volgens de verzekeringsvoorwaarden van Gewoon ZEKUR Zorg Basis. 

  • 16. Kan ik wijzigen of overstappen?

    Dat kan. Je kunt tot en met 31 december je basisverzekering wijzigen. Je hebt tot en met 31 januari om je aanvullende verzekering en eigen risico bij ons te wijzigen.


    Je kunt jouw zorgverzekering tot en met 31 december opzeggen. Je hebt tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je kan ook alleen jouw basisverzekering opzeggen en jouw aanvullende zorgverzekering behouden. Lees hierover meer op ZEKUR.nl/opzeggen.


    Je kunt je zorgverzekering niet opzeggen als je een betalingsachterstand hebt. Heb je een betalingsachterstand? Bel ons dan. Je kan ons bereiken op 0900 25 93 587. Bel ons ook als je al een betalingsregeling hebt.

  • 17. Wat moet ik doen als ik wil wijzigen of overstappen?

    Je kan je verzekering wijzigen via Mijn ZEKUR Zorg.


    Wil je overstappen naar een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar? Dan kan je nieuwe verzekeraar je zorgverzekering bij ons opzeggen wanneer je je vóór 1 januari 2024 aanmeldt bij je nieuwe zorgverzekeraar. Wil je jouw aanvullende verzekeringen behouden? Dat kan. Zeg dan alleen je basisverzekering op. Lees hierover meer op onze pagina over opzeggen.


    Het is ook mogelijk om zelf je zorgverzekering op te zeggen in de ZEKUR Zorg App. Vergeet niet om voor 1 februari 2024 een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

  • 18. Kan ik mijn aanvullende zorgverzekering houden, terwijl ik mijn basisverzekering opzeg?

    Ja, je mag jouw aanvullende zorgverzekering houden en alleen je basisverzekering opzeggen. Let er dan wel op dat zorgverleners de facturen niet altijd naar de juiste zorgverzekeraar sturen. Geef dit dan duidelijk aan als je naar een zorgverlener gaat. Lees op onze pagina over opzeggen hoe je dit regelt.


    Ben je een nieuwe klant? Dan is het niet mogelijk om alleen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

  • 19. Hebben jullie een minimapolis?

    ZEKUR biedt geen minimapolis aan. Univé doet dit voor sommige gemeenten wel. Je kan bij jouw gemeente opvragen of er een minimapolis beschikbaar is.


     

  • 20. Ik kan de zorgpremie niet meer betalen. Wat kan ik doen?

    We begrijpen dat de premie hoog is en meer mensen door de hogere lasten de premie moeilijk kunnen betalen. Denk je in de loop van het jaar de premie niet te kunnen betalen? Of heb je nu betalingsproblemen of een betalingsregeling met ons afgesproken? Twijfel dan niet en bel ons. Samen zoeken we naar een oplossing. Je kan ons bereiken via 0900 25 93 587. Je betaalt alleen je gebruikelijke belkosten.


    Via de Belastingdienst kan je zorgtoeslag aanvragen om je te helpen de zorgpremie te betalen.


    Wacht niet te lang met het opnemen van contact. Zo voorkom je meer problemen. Ook kan je gebruikmaken van Geldfit. Geldfit helpt je grip te krijgen op je geld. En zij kennen instanties bij jou in de buurt die jou kunnen helpen. 

  • 21. Waarom gaat de zorgtoeslag naar beneden, terwijl de zorgpremie omhoog gaat?

    De overheid bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag. In 2023 is de zorgtoeslag eenmalig verhoogd om tegemoet te komen aan de stijgende kosten. De overheid draait dit nu terug. Meer over de zorgtoeslag kun je lezen op de site van de Belastingdienst.  

  • 22. Wat is de nieuwe naam van de combinatieverzekering van ZEKUR?

    De naam van de combinatieverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Vrij wijzigt. Vanaf 2024 heet deze Gewoon ZEKUR Zorg Plus. Dit komt doordat deze basisverzekering vorig jaar veranderd is van een restitutiepolis naar een combinatiepolis. Voor GGZ en wijkverpleging krijg je 100% vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

  • 23. Wat zijn de andere wijzigingen voor 2024?

    Elk jaar zijn er naast de premiewijziging, ook andere wijzigingen in de basisverzekering. In ons wijzigingsoverzicht lees je welke veranderingen er volgend jaar zijn.