Zorg19 december 2022

Sporten en bewegen met een blessure

Lekker aan het hardlopen en die ene boomwortel over het hoofd zien. Of tijdens de wintersport uit de skilift vallen. Een blessure heb je zo opgelopen. Balen, want je wil graag blijven bewegen. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden waardoor je toch in beweging kunt blijven. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet. 

1. Naar de dokter

Het is altijd goed om eerst bij je huisarts langs te gaan met een blessure. Er wordt een inschatting gemaakt van de schade en de mogelijkheden. Soms kan het nodig zijn om de blessure verder te onderzoeken of een foto te laten maken. Je huisarts geeft je hiervoor dan een verwijzing mee. Als het nodig is zal de huisarts je blessure behandelen of uitleggen hoe je dit zelf kunt doen. Zo weet je precies wat je wel of niet mag doen zonder extra schade op te lopen.

2. Zoek een alternatief

Met een tennisarm is het niet verstandig om te gaan tennissen. Net zoals dat je niet gaat voetballen met een gescheurde enkelband. Als je tijdelijk niet de sport mag doen die je graag doet, is het ook een kans om iets nieuws te ontdekken! Kijk wat er in de omgeving nog meer wordt aangeboden en wat er wel mogelijk is om te doen. Kan je niet intensief sporten, probeer dan wel te bewegen. Een mooie wandeling of fietstocht bijvoorbeeld. Meer inspiratie is te vinden in deze blog. Controleer wel bij de huisarts of fysiotherapeut of je jouw blessure niet erger maakt met een andere sport.

3. Sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut

Fysiotherapie omvat meer dan alleen behandelingen. Vaak kan je onder begeleiding van de behandelaar sporten. Soms is er een eigen sportzaal bij de praktijk of is er een samenwerking met de lokale sportschool. De fysiotherapeut maakt een aangepast schema zodat je toch kunt sporten. Extra voordeel van sporten onder begeleiding is dat er heel gericht getraind kan worden. Zo verklein je de kans dat de blessure in de toekomst weer terugkomt.

4. Zorg voor goede spullen

Het klinkt misschien heel logisch, maar goede spullen kunnen de kans op blessures verkleinen. Goede hardloopschoenen geven bijvoorbeeld genoeg demping om je knieën en enkels niet te zwaar te belasten. Kleding die goed past en gemaakt is voor de sport die je beoefent, zorgt ervoor dat je geen blaren of schuurplekken krijgt. Als je een blessure hebt is het soms nodig om een brace te dragen. Laat je hiervoor adviseren door een specialist.

5. Personal training

De meeste sportscholen bieden personal training aan. Hierbij ga je 1-op-1 met een trainer aan de slag. De trainer heeft alle aandacht voor jou en zal je precies vertellen hoe je de training verantwoord uitvoert. Heb je last van een blessure of andere fysieke beperking wordt jouw training hierop aangepast. Samen met de trainer stel je een doel waar je naartoe gaat werken. Vaak is het ook mogelijk om personal training te krijgen samen met je partner of iemand anders met wie je graag sport.

Met de aanvullende verzekeringsbundel Extra ZEKUR of de aanvullende verzekering ZEKUR Fysio worden behandelingen door bijvoorbeeld de fysiotherapeut vergoed. Deze sluit je af bij je Gewoon ZEKUR of Gewoon ZEKUR Vrij zorgverzekering. Bekijk de aanvullende verzekeringen