Betaal je eigen risico in delen

Als je verwacht dat je je verplicht eigen risico volledig gaat gebruiken, meld je dan aan voor de regeling "Gespreid betalen eigen risico" in Mijn ZEKUR Zorg of in de ZEKUR Zorg app

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

Aanvragen voor 2024

Wil je in 2024 het eigen risico in 10 termijnen betalen? En heb je geen vrijwillig eigen risico? Dan kan je tot en met 31 januari 2024 aanmelden. 

Zo werkt gespreid betalen van je verplichte eigen risico

Bij ZEKUR kan je kiezen om jouw verplichte eigen risico in 10 termijnen te betalen. Handig als je verwacht dit jaar zorg te gebruiken of als je niet verrast wil worden met een bijbetaling. Je betaalt van februari tot en met november €38,50 per maand. En als je aan het einde van het jaar te veel hebt betaalt, ontvang je dit bedrag eind maart automatisch terug. 

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

Het aanvragen van het gespreid betalen van je eigen risico kan tot en met 31 januari. Meld je aan via Mijn ZEKUR Zorg of de ZEKUR Zorg app. Betaalde je afgelopen jaar je eigen risico al gespreid, dan wordt deze regeling automatisch in het nieuwe jaar voor je verlengd. Vraag je de regeling na 31 januari aan, dan gaat deze het volgende jaar in als je:

 • 1 januari bij ons bent verzekerd
 • 18 jaar of ouder bent
 • verwacht jouw eigen risico te gaan gebruiken
 • geen vrijwillig eigen risico extra hebt naast het verplicht eigen risico
 • deze regeling uiterlijk op 31 januari hebt aangevraagd

Betalen zorg - gespreid betalen

 • Ik heb alle 10 termijnen voor 2022 betaald, maar ik heb mijn eigen risico niet volledig gebruikt. Hoe krijg ik mijn geld terug?

  In het eerste kwartaal van 2023 krijg je van ons een eindafrekening. Hierin zie je precies wat je hebt betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Het bedrag dat je teveel hebt betaald, krijg je natuurlijk van ons terug.

 • Ik heb in 2023 mijn eigen risico in termijnen betaald. Moet ik dit voor 2024 opnieuw aanvragen?

  Je hoeft je niet opnieuw aan te melden voor deze regeling. Als je voldoet aan de voorwaarden wordt de regeling automatisch voor je verlengd. Je kan de regeling op elk gewenst moment stopzetten.

 • Ik heb meerdere verzekerden op mijn polis. Kan ik voor iedereen gespreid betalen eigen risico aanvragen?

  Je kan het gespreid betalen van je eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden. Als je verzekeringnemer bent en je wilt zelf geen gebruik maken van deze regeling, maar een medeverzekerde op jouw polis wel? Dan kan je gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt dan wel via jou als verzekeringnemer.

 • Ik heb mijn eindafrekening ontvangen en daarna nog een zorgkostenfactuur voor het eigen risico gekregen. Hoe kan dat?

  Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat je de eindafrekening hebt ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvang je alsnog een zorgkostenfactuur voor jouw eigen risico.

 • Ik wil mijn eigen risico niet meer gespreid betalen? Hoe kan ik dit stopzetten?

  Je kan je de deelname op elk moment beëindigen Mijn ZEKUR Zorg. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening van ons. Het bedrag dat je te veel hebt betaald aan eigen risico betalen wij natuurlijk aan je terug.


  Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in één keer.

 • Wanneer krijg ik de eindafrekening van gespreid betalen eigen risico over vorig jaar?

  Je ontvangt de eindafrekening eind maart. Je krijgt een mail als je eindafrekening klaarstaat. Je vindt de eindafrekening dan bij Afgehandelde facturen in Mijn ZEKUR Zorg of in de ZEKUR Zorg app.