Zo maak je jouw tuin kindvriendelijk

22 mei 2024

Tips voor een tuin vol speelplezier

Het tuinseizoen is weer begonnen! De tuin is voor kinderen een heerlijke plek om buiten te spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen onbezorgd hun gang kunnen gaan? Van speeltoestellen tot giftige planten: in deze blog zetten we tips op een rijtje voor een kindvriendelijke tuin.

Tegeltje wippen

Een tuin vol tegels is makkelijk in onderhoud, maar niet heel geschikt voor rondrennende kinderen. Denk eens na of je een deel van de tegels kunt vervangen door gras. Dat is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook nog eens goed voor de waterafvoer en de temperatuur in je tuin. Toch te veel onderhoud? Dan is kunstgras misschien een optie.

 

Speeltoestellen

Een schommel, trampoline of speelhuisje in de tuin: welk kind wil dat nou niet? Plaats de speeltoestellen op een zachte ondergrond, zoals zand, gras of rubberen tegels. Graaf een trampoline in en gebruik rondom een vangnet. Zo verklein je de kans op pijnlijke valpartijen.

Heb je een zandbak? Sluit deze na het spelen goed af. Dan gebruiken katten de zandbak niet om hun behoefte te doen.

Controleer daarnaast regelmatig de speeltoestellen. Kijk of alle onderdelen nog goed vast zitten en de schroeven zijn aangedraaid. Let ook op splinters of scherpe en uitstekende onderdelen. Met goed onderhoud wordt spelen al helemaal een feestje!

 

Giftige planten

Een tuin vol planten ziet er prachtig uit, maar niet alle planten zijn even kindvriendelijk. Sommige planten zijn namelijk giftig of hebben grote stekels of naalden. Hieronder vind je een lijst met giftige tuinplanten die in Nederland populair zijn:

  • Taxus
  • Monnikskap
  • Klimop
  • Vingerhoedskruid
  • Oleander
  • Hulst
  • Gouden regen en Blauwe regen
  • Lelietje-van-dalen
  • Peperboompje

Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen per ongeluk een giftig besje of blad in hun mond stoppen. Plaats giftige planten daarom het liefst niet op plekken waar kinderen spelen of vaak langskomen. Of scherm planten af met gaas of een hekje.

 

Water

Een vijver of waterpartij in de tuin is niet alleen rustgevend, maar trekt ook nog eens veel verschillende dieren en insecten aan. En niet alleen dieren… ook kinderen zijn er dol op! Zeker met kleine kinderen is het aan te raden om je vijver goed af te schermen met een hekwerk of rooster.

 

Zorg voor schaduw

Zorg voor genoeg schaduw in de tuin, zeker op plekken waar je kinderen veel spelen. Vooral in het voorjaar en de zomer beschadigt de zon gemakkelijk je huid. Daarnaast voeren kinderen minder goed hun warmte af. Met schaduwplekken zorg je voor een veilige speelomgeving.

Gebruik een parasol op plaatsen waar je geen natuurlijke schaduw hebt. Bijvoorbeeld als je midden in je tuin een zwembadje opzet. In het water verbrand je nog sneller.

Trek je kinderen daarnaast bedekkende kleding aan en smeer ze regelmatig in met zonnebrandcrème. Zo verklein je de kans op zonneschade. Lees ook eens onze blog over hoe je verstandig met de zon omgaat.

 

Sluit je tuin af

Voorkom dat je kinderen buiten de tuin op avontuur gaan. Sluit je tuin af met een poort, hekwerk of natuurlijke afscheiding. Let ook op eventuele gaten in een heg of omheining. Zo belanden je kinderen niet ineens zonder toezicht op straat.

 

Goed verzekerd genieten

Met de ZEKUR Inboedelverzekering zijn onder andere je tuinmeubels en tuingereedschap verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of vandalisme. Een inboedelverzekering zit standaard in onze woonverzekeringsbundel Gewoon ZEKUR Wonen.

Met de ZEKUR Allrisk Inboedelverzekering zijn je spullen ook verzekerd tegen schade die jij of je kinderen per ongeluk veroorzaken. De Allrisk Inboedelverzekering zit standaard in de bundels Extra ZEKUR Wonen en Super ZEKUR Wonen.

Bereken eenvoudig je premie.

Gerelateerd

1 juli 2025
Zo houd je jouw huis en hoofd koel in de zomer

Zomer in Nederland: de een kijkt er naar uit, de ander ziet er tegenop. Want als het enkele dagen achter elkaar heel warm is, dan stijgen de temperaturen in huis ook al snel tot onaangename hoogtes. Hoe zorg je ervoor dat je in de zomer je huis en hoofd koel houdt? We hebben een aantal tips op rijtje gezet.

10 december 2024
Kleine schades claimen: verstandig, of niet?

Een kras op je auto, een wijnvlek in je tapijt of een kapotte zonnebril: een ongelukje is gauw gebeurd. Gelukkig kun je vaak het schadebedrag bij je verzekeraar indienen om een vergoeding te krijgen. Maar is het verstandig om schades altijd te claimen? Of kun je kleine schades soms beter zelf betalen? 

19 november 2024
Accu steeds vaker oorzaak woningbrand: tips om accu veilig op te laden

Woningbranden ontstaan steeds vaker door brandende accu’s. Dit was vorige maand nog uitgebreid in het nieuws. Bijna iedereen heeft wel 1 of meerdere accu’s in huis. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s. Hoe laad je een accu veilig op? En wat moet je doen als de accu van bijvoorbeeld je telefoon of elektrische fiets toch vlamvat?

13 augustus 2024
Op kamers: waar moet je als student aan denken?

Wanneer je als student op kamers gaat, moet je veel dingen regelen. Bijvoorbeeld een kamer, toeslagen, studiefinanciering en verzekeringen. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo geniet jij straks van een prachtige studententijd.

4 juni 2024
3 onderhoudsklussen die je zelf kunt doen

Door je huis goed te onderhouden kun je schade voorkomen. Veel onderhoudsklussen kun je zelf doen en hoeven helemaal niet duur te zijn. De warme maanden in het voorjaar en de zomer zijn ideaal om klussen aan de buitenkant van je huis te doen. De temperatuur en het vaak drogere weer maken het makkelijker en zijn voor sommige klussen ook nodig. We hebben de beste klussen voor je uitgezocht om zelf mee aan de slag te gaan.