Met ingang van 1 januari 2024 wordt voor de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg de selectieve contractering van ziekenhuizen losgelaten. Om dit verschil aan te geven, verandert ook de naam in Gewoon ZEKUR Zorg Basis. Door het loslaten van de selectieve contractering op ziekenhuizen, biedt ZEKUR vanaf 2024 geen budgetpolis meer aan.

Vanwege de stijgende zorgvraag vinden we het belangrijk dat verzekerden voor planbare zorg bij veel meer gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunnen. Daarom vervalt de selectieve contractering op ziekenhuizen voor Gewoon ZEKUR Zorg. Dat betekent dat het aantal gecontracteerde ziekenhuizen voor planbare zorg in 2024 veel groter is dan voorgaande jaren. We streven ernaar om voor 2024 alle ziekenhuizen in Nederland te contracteren. 

Een andere reden om de selectieve contractering los te laten, is de extra administratieve last die deze contractering met zich meebrengt bij ziekenhuizen. En de werkdruk is daar al hoog. Daarom willen we, zoals ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat, bijdragen aan het verlagen van deze administratieve lasten. 

Om aan te geven dat de selectieve contractering op ziekenhuizen wordt losgelaten en Gewoon ZEKUR Zorg daarmee geen budgetpolis meer is, hebben we besloten om de naam te veranderen in Gewoon ZEKUR Zorg Basis.

Hogere premie

Het loslaten van de selectieve contractering op ziekenhuizen heeft wel gevolgen voor de premie. Deze gaat in 2024 voor de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Basis fors omhoog. De kosten om meer ziekenhuizen te contracteren, komen namelijk bovenop de jaarlijkse premiestijging. Ook deze premiestijging is voor 2024 fors. De zorgkosten stijgen doordat we ouder worden, de vraag naar zorg toeneemt, medicijnen en kosten van behandelingen duurder worden en lonen in de zorg stijgen. 

In 2024 kost de basisverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Basis € 147,30 per maand bij een standaard eigen risico van € 385,-. 

Naast de naturaverzekering Gewoon ZEKUR Zorg Basis biedt ZEKUR een combinatieverzekering aan. Deze heet in 2024 Gewoon ZEKUR Zorg Plus en kost € 160,15 per maand bij een standaard eigen risico van € 385,-.

Beide verzekeringen zijn uit te breiden met de losse aanvullende zorgverzekering Tand, Fysio, Buitenland en Reis of de complete aanvullende verzekering Extra ZEKUR. Bereken hier de premie

Meer over de wijziging van Gewoon ZEKUR Zorg Basis lees je hier.